Acasă » Petrol și Gaze » Oliver Pfann, Linde Gas: Viitorul hidrogenului este clar, va fi albastru și abia apoi verde

Oliver Pfann, Linde Gas: Viitorul hidrogenului este clar, va fi albastru și abia apoi verde

13 decembrie 2021
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Linde Gas are facilități de producție foarte importante și în România, iar viitorul hidrogenului va fi albastru și abia apoi verde, a spus Oliver Pfann, președinte pentru Europa de Est și Orientul Mijlociu, Linde Gas, în cadrul Romanian International Gas Conference 2021, eveniment organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze, cu sprijinul Energy Policy Group.

”Pentru noi nu contează dacă clientul vrea hidrogen gri, albastru sau verde, dar, bineînțeles, viitorul va fi albastru și apoi verde. Clienții interesați de hidrogen albastru sunt cei cu resurse importante de gaze, și este greu de crezut că această țară va lăsa acele resurse în pământ. Deși credem că viitorul aparține hidrogenului verde, iar majoritatea Europei se grăbește să-l adopte, totuși pentru viitorul apropiat cel mai probabil hidrogenul albastru va domina piața – hidrogenul verde nu va fi disponibil atât de repede”, a mai spus el.

Oliver Pfann a mai explicat că hidrogenul albastru dispune deja de o infrastructură de gaze bine pusă la punct, și pot fi produse circa 2 milioane de tone pe an ce pot fi transportate ușor.

”Țările va trebui să implementeze sisteme CCS și credem că și costurile pentru CCS vor fi de 30-35până la 80 USD/tonă, și dacă comparăm asta cu taxa pe carbon, de circa 100 USD/ tonă de carbon, în Europa ar fi viabil din punct de vedere economic hidrogenul”, a adăugat el.

Linde are facilități de producție pentru hidrogenul verde de 24 MW. ”Vedem multe proiecte, dar e greu de crezut că se vor realiza prea curând. Avem propriul sistem electrolitic, dar acesta este încă departe de o producție de scală industrială”, a mai spus Oliver Pfann.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *