Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei și AEI demarează un nou program dedicat consumatorului vulnerabil

Ministerul Energiei și AEI demarează un nou program dedicat consumatorului vulnerabil

13 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Ministerul Energiei şi Asociația Energia Inteligentă (AEI) demarează proiectul Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe, care vizează această iarnă şi perioada sărbătorilor şi ar urma să acopere cel puțin 1.000 de gospodării cu „tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta”, a afirmat, luni, la o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Subiectul astăzi este unul important pentru sute de mii de români. Sunt românii care încă se luptă cu sărăcia şi cu sărăcia energetică. De aceea, mă bucur foarte mult că astăzi (luni, n.r.) pot să vă anunț că, împreună cu domnul Dumitru Chisăliță (preşedinte AEI, n.r.) şi Asociația Energia Inteligentă, Ministerul Energiei semnează un parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice. Acest parteneriat vizează două direcții principale care se vor materializa în două proiecte de importanță majoră pentru România. În primul rând, proiectul Case cu căldură vizează această iarnă şi perioada sărbătorilor. Ne-am gândit să provocăm românii ca în marja sărbătorilor să se gândească la cei nevoiaşi şi, dacă în general trimiteau donații de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire, pentru iarna aceasta”, a menționat Sebastian Burduja, la conferința de presă cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, sunt peste două treimi dintre gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc.

El a subliniat că aproximativ un milion de lei va reprezenta sprijinul pentru cele peste 1.000 de gospodării, cu tot ceea ce înseamnă furnizarea lemnului de foc pentru o iarnă întreagă, „bani pe care dorim să-i avem din donații”.

„Beneficiarii sunt aleşi în funcție de venit, în funcție de gradul de marginalizare a comunității, distanța față de principale drumuri de acces, distanța față de sursele de aprovizionare ş.a.m.d. Deci, va exista o listă transparentă şi de criterii şi de asociații cu care noi ne consultăm pentru a identifica aceste gospodării”, a mai spus Burduja.

Ministrul Energiei a menționat că, al doilea proiect pe termen mediu şi lung, de perspectivă, se referă la acele gospodării care nu au energie electrică, fiind zeci de mii de gospodării în această situație.

„Sunt case în care copiii românilor studiază încă în România anului 2023 la lumina lumânării. Ori, această situație nu mai poate continua. Împreună cu Asociația Energia Inteligentă vom face un registru național electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energie electrică. Vom face o hartă la nivelul României cu toate aceste gospodării şi vom lansa provocarea către societatea civilă, către toți românii, către mediul privat, să adopte o casă şi să aprindă lumina pentru aceşti români care nu au acces la cea mai de bază resursă, resursa energetică, energia electrică”, a adăugat Burduja.

El a precizat că peste 52.000 de gospodării din țară nu aveau curent electric, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Energiei pe baza unor date colectate de la Consiliile județene, de la primării, în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *