Acasă » Interes general » Tănase: Romgaz ar putea juca un rol important în obținerea statutului de piață emergentă din partea MSCI

Tănase: Romgaz ar putea juca un rol important în obținerea statutului de piață emergentă din partea MSCI

13 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Romgaz ar putea juca un rol important în potențialul de promovare a pieței de capital din România la statutul de piață emergentă şi din partea MSCI, a afirmat, luni, Adrian Tănase, CEO, Bursa de Valori Bucureşti, conform unui comunicat al BVB.

„Marcăm un deceniu de la listarea la bursa locală a unei companii de referință în economia românească, Romgaz, companie cu o bogată istorie care a pus bazele industriei gazelor naturale în România. Astăzi, puternic ancorată în dinamica prezentului, Romgaz este cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale din România, derulând proiecte de interes național şi diversificând activitatea pe care o desfăşoară, reprezentând astfel un exemplu de emitent de succes care atrage atenția investitorilor instituționali. La Bursa de Valori Bucureşti, Romgaz, companie al cărei acționar majoritar este statul român, este una dintre companiile cele mai tranzacționate şi totodată acțiunile sale ocupă o pondere considerabilă în indicii BVB. Având în vedere lichiditatea bună a SNG din ultima perioadă, sperăm ca în curând să vedem Romgaz prezentă şi în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru piețe emergente şi, de asemenea, ne aşteptăm ca Romgaz să joace un rol important în potențialul de promovare a pieței de capital din România la statutul de piață emergentă şi din partea MSCI. Cu o capitalizare bursieră care a crescut cu 52% față de IPO, cu un randament total de 171%, Romgaz este în mod sigur un exemplu elocvent al performanței pe care o companie de stat o poate avea la Bursa de Valori Bucureşti” a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Romgaz SA, cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale din România, aniversează 10 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul bursier SNG. Acțiunile companiei se tranzacționează la bursă începând cu data de 12 noiembrie 2013. La sfârşitul şedinței de tranzacționare din data de 10 noiembrie 2023, capitalizarea companiei era de 17,9 miliarde lei, fiind a patra cea mai mare companie listată la bursă, în funcție de capitalizare.

„În această zi specială, marcăm o bornă importantă în istoria noastră – un deceniu de la listarea Romgaz la Bursă. Această etapă a reprezentat un angajament față de acționari în principal prin creşterea transparenței, cât şi un pas hotărâtor către dezvoltarea durabilă şi responsabilă. Echipa noastră a demonstrat perseverență şi muncă continuă, generând valoare constantă pentru acționari. Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul şi încrederea investitorilor noştri, care ne-au fost alături în fiecare etapă a dezvoltării companiei. În deceniul care a trecut de la listare, Romgaz a demonstrat performanțe de vârf în industria gazelor naturale”, a declarat Răzvan Popescu, director general Romgaz.

Potrivit sursei citate, cotația acțiunii Romgaz la Bursă a atins maximul istoric de 52,2 lei/acțiune pe parcursul şedinței de tranzacționare din 27 iunie 2022, ceea ce a condus la o capitalizare maximă de 19,93 miliarde de lei. De asemenea, interesul sporit al investitorilor s-a datorat, atât achiziției de către Romgaz a participației din perimetrul Neptun Deep, cât şi rezultatelor financiare remarcabile obținute de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *