Acasă » Regenerabile » Solar » Ministerul Energiei propune o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 12,15% pentru 2016

Ministerul Energiei propune o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 12,15% pentru 2016

2 decembrie 2015
Regenerabile
energynomics

Pentru anul viitor, Ministerul Energiei propune o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, arată un proiect de hotărâre de guvern redactat de Minister.

Impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de aproximativ 35 de lei/MWh; dacă se ține cont și de acordurile de exceptare emise până acum și cele estimate că vor mai fi acordate până la finalul anului 2016, impactul în factură urcă până la circa 43 de lei/MWh, subliniază Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Acest impact va fi resimțit mai ales de către gospodării și IMM-uri, în condițiile în care exceptările se dau pentru marii consumatori industriali pe baza unui indice de energo-intensivitate. Ministerul Energiei susține că această nouă cotă obligatorie va conduce la tranzacționarea a circa 60% din certificatele verzi emise pentru energia livrată.

Până la sfârșitul lunii august 2015 au fost emise 27 de acorduri de exceptare cărora le corespunde o cantitate de energie electrică de circa 6.000 GWh, iar până la finele anului s-ar putea ajunge la circa 8.000 GWh energie exceptată.

„Menținerea unui nivel de suportabilitate a schemei de promovare pentru energia din surse regenerabile la nivelul consumatorilor finali este dificil de pus în aplicare având în vedere emiterea acordurilor de exceptare în 2015, presiunea acestora fiind transferată către consumatorii finali neexceptați, respectiv populație și IMM-uri”, arată nota de fundamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.