Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ministerul Energiei: Guvernul a reluat negocierile pe memorandumul cu Rompetrol

Ministerul Energiei: Guvernul a reluat negocierile pe memorandumul cu Rompetrol

22 ianuarie 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

Guvernul a reluat negocierile cu KazMunayGaz pe tema memorandumului cu Rompetrol, în special legate de crearea fondului de investiţii româno-kazah care ar urma să atingă pe termen lung 1 miliard de euro, au declarat pentru energynomics.ro oficiali din cadrul Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri.

„În prezent se derulează discuții cu KMG International N.V. în legătură cu acest fond de investiții”, a declarat sursa citată.

„În ceea ce privește Fondul de Investiții în sectorul energetic, au fost discutate cu KMG International N.V. o serie de proiecte în sectorul energetic, care vor putea fi derulate prin Fondul de Investiții kazah-roman: investiții directe în rafinare, investiții într-o centrală de cogenerare ce va asigura și încălzirea orașului Năvodari, investiții în construirea de noi stații de comercializare a produselor petroliere, investiții în creșterea performanței capacităților de stocare de gaz natural, investiții în unități care să proceseze gazul natural în România. Se estimează că investițiile anterior amintite vor genera aproximativ 2.000 de locuri de muncă în România”, conform oficialilor ministerului.

Oficialii Rompetrol nu au dorit să ne ofere, cel puţin opentru moment, comentarii suplimentare.

Săptămâna trecută Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei privatizărilor statului OPSPI, a declarat în cadrul unui interviu acordat energynomics.ro, că memorandumul cu Rompetrol a stagnat, în plin an electoral, din pricina fricii membrilor comisiei de negociere să participe la şedinţe, însă el ar putea fi continuat de guvern – fapt confirmat ulterior şi de premierul Victor Ponta.

Nu s-a finalizat procedura de vânzare şi de realizare a fondului de investiţii de un miliard de dolari. Nu a vrut nimeni să semneze nicio hârtie, niciun funcţionar, că au zis că Băsescu le face dosare”, a spus Ponta la un post de televiziune, referidu-se la posibile ameninţări cu dosare penale din partea fostului preşedinte Traian Băsescu. Ponta a afirmat că nu va fi de acord să fie încheiat memorandumul până ce nu există toate garanţiile legate de constituirea fondului de un investiţii de un miliard de dolari.

„Gabriel Dumitraşcu n-a semnat de capul lui Memorandumul. A existat acordul guvernului. Cred că memorandumul va merge mai departe”, ne-a declarat, totodată, un fost înalt oficial.

Care vor fi beneficiile statului?

Memorandumul cu Rompetrol conţine două poveşti: una legată de ştergerea unor datorii istorice şi o alta, privind crearea unui fond de investiţii prin care statul primeşte şi bani şi beneficiază şi de locuri de muncă nou-create. În ianuarie 2013, capitalizarea bursieră valoriza 26% din Rompetrol la aproape 125 milioane de dolari, iar statul ar obţine 200 milioane de dolari în urma memorandumului. În plus, crearea fondului de investiţii de 1 miliard de dolari pe termen lung asigură statului, gratis, 20% din acţiuni.

Statul a reclamat iniţial, înainte de semnarea prezentului memorandum, recuperarea integrală a 570,3 milioane de euro de la acţionarii Rompetrol. Pe de altă parte, grupul a declarat că a adus bugetului de stat aproximativ 8,673 miliarde de dolari în perioada 2004-2012, din care obligaţii fiscale achitate de Rompetrol la bugetul de stat de 24.312.276.819 lei, din date ANAF citate de gândul.info.

În urma memorandumului, statul va încasa efectiv doar 270 din cele 760 milioane de dolari cu care a creditat Rompetrol în 2003. În concluzie, avantajele majore ale statului vor veni din direcţia fondului de investiţii, fond unic în România, prin prisma expunerii pe active energetice, în afară de Fondul Proprietatea. Şi a celor 18% din companie cu care statul va rămâne, asta dacă nu vor fi diluate prin noi majorări de capital.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *