Acasă » Regenerabile » Biomasă » Ministerul Economiei propune scutiri de până la 60% la certificate verzi pentru industrie

Ministerul Economiei propune scutiri de până la 60% la certificate verzi pentru industrie

18 aprilie 2014
Biomasă
energynomics

Scutirile de achiziție de certificate verzi acordate marilor consumatori de energie electrică se poziționează între 15% și 60% din cota obligatorie stabilită prin lege, arată un proiect de hotărâre de guvern (HG) al Ministerului Economiei. 20% din producția de energie electrică a României este direcționată către industriile energo-intensive, indică nota de fundamentare a HG.

„În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2) (face trimitere la sectoarele incluse în anexa 3 a HG propuse – n.r.), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%”, se arată în proiectul de HG.

Tot ce trebuie să facă un consumator industrial este să depună o cerere de acord de exceptare către autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat. Dacă Ministerul Economiei decide că au fost îndeplinite criteriile de eligibilitate și Comisia Europeană dă aviz pozitiv, acordul de exceptare este apoi comunicat de către consumator către ANRE, Transelectrica, Opcom și fiecăruia dintre furnizorii săi de energie electrică.

Astfel, furnizorul consumatorului este exceptat de la obligația de a cumpăra certificate verzi în contul energiei livrate clientului săi, de unde se recuperează apoi banii prin includerea în factură a taxei pentru energia regenerabilă consumată în limitele stabilite de lege. Scutirea se va aplica timp de 10 ani.

„Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numără: punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.”, a declarat într-un comunicat ministrul Economiei, Constantin Niță, reluând fundamentarea din HG.

Introducerea unei exceptări de la costurile cu energiile regenerabile este necesară ținând cont că majorările de prețuri la energie din ultimii patru ani afectează industria mare, cel mai mare generator de locuri de muncă la nivel național, specifică Ministerul Economiei.

Inițial, discuțiile de scutire porniseră de la un cuantum de 85%, el fiind micșorat pe măsură ce negocierile au avansat. Recent, Uniunea Europeană a publicat noile reguli de acordare a ajutorului de stat pentru industriile consumatoare de energie afectate de prețurile mari la energie electrică de pe continent.

Întâmpinate cu multe critici din partea europarlamentarilor ecologiști, dar și din partea industriei, ghidajul dovedește că UE a ales să acționeze pentru a diminua lipsa de competitivitate a industriilor sale pe piețele extra-europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *