Acasă » Electricitate » Mihai Priboianu: ABB oferă motoare cu un randament de înaltă eficiență

Mihai Priboianu: ABB oferă motoare cu un randament de înaltă eficiență

15 iulie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Deși un procent foarte mare din producția de energie va proveni din surse regenerabile, ponderea de 45% aferent consumului motoarelor electrice la nivel global nu se va schimba, a spus Mihai Priboianu, Product Manager, ABB România, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Timișoara”, organizate de Energynomics.

”E clar că trebuie să ne reafirmăm angajamentul pentru a reduce acest consum. Noi, cei de la ABB, suntem înscriși în această mișcare de eficiență energetică, pentru a oferi soluții din ce în ce mai bune pentru clienții noștri, soluții care utilizează mai puțină energie, au emisii mai scăzute și reduc costul total de utilizare al acestor produse, într-un mod sustenabil. Estimările sunt că până în 2040 numărul de motoare se va dubla. Dacă s-ar înlocui toate motoarele din piață cu motoare de înaltă eficiență energetică, cu un randament foarte bun, s-ar face economii de până la 10%”, a afirmat el.

Schimbarea unui singur motor poate face diferența, la nivel de client și de industrie.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI PRIBOIANU

”Motoarele ABB de înaltă eficiență, cu un randament crescut, conduc la un cost total de utilizare mai redus, sunt conforme cu standardele globale, iar durata de viață este cu mult crescută. ABB are un portofoliu foarte vast de motoare electrice cu alimentare în joasă tensiune. Activăm în toate industriile clasice, de la ciment, industrie chimică, petrol și gaze, la industrie alimentară, iar aplicațiile variază de la cele mai simple, la cele mai complicate – compresoare, pompe, ventilații, macarale, șamd. Seria noastră de motoare se înscrie în trendul global – avem motoare de utilizare generală, motoare de utilizare în procese performante sau motoare specifice. Conversia energiei presupune pierderi, însă acestea pot fi reduse – pe lângă modificarea randamentului, se pot dimensiona înfășurările astfel încât motoarele eficiente energetic să aibă o durată mai mare de viață – întrucât ele nu au pierderi atât de mari”, a adăugat el.

 width=De la 1 iulie, pe piață a intrat în vigoare Directiva Ecodesign, care impune noi norme de eficiență motoarelor existente. ”ABB dispune de soluții de mai muți ani deja, dr de acum toate motoarele trebuie să fie în clasa de eficiență IE3, iar opțiunea unei clase de eficiență IE2 cu convertizor nu se mai aplică”.

Noua Directivă introduce noțiunea de clasă de eficiență pentru convertizoarele de frecvență. ”Un lucru nou, care contribuie cu atât mai mult la obținerea unor soluții de acționare electrică cu randament maxim”, a mai spus Priboianu. ABB dispune deja de motoare IE5.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Centrica Business Solutions, Eaton, ENGIE Romania, Enel X România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Renovatio, Sixt, Wiren.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *