Acasă » Termo » Minerit » Alin Mărgărit: Planurile teritoriale pentru o Tranziție Justă vor fi trimise în iulie la CE

Alin Mărgărit: Planurile teritoriale pentru o Tranziție Justă vor fi trimise în iulie la CE

15 iulie 2021
Minerit
Gabriel Avăcăriței

Planurile teritoriale aferente Fondului pentru o Tranziție Justă vor fi remise Comisiei Europene cel mai probabil în luna iulie, a afirmat Alin Mărgărit, manager public, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics. În același timp, ținta pentru regenerabile nu va fi revizuită, dar renunțarea la cărbune va avea nevoie de etape multiple, care vor trebui definite până în 2032.

Planurile regionale trebuie transmise de autoritățile locale către minister în luna iulie (începând cu 2-6 iulie) cu modificările cerute deja de minister. ”Sper ca începând cu acea dată și după ce ministrul va avea o discuție cu fiecare consiliu județean implicat, să putem demara negocierile oficiale cu Comisia”.

Totodată, calendarul programelor operaționale diferă, iar ultimele calendare vor fi adaptate pentru a beneficia de complementaritatea cu PNRR. ”Calendarele diferă pentru că nu toate programele operaționale sunt construite la fel. Dacă vorbim de programul pentru o Tranziție Justă, el se bazează pe planuri teritoriale care vor fi adoptate prin aceeași decizie a Comisiei o dată cu programul. Dacă vorbim de celelalte programe operaționale, ele nu au la bază aceste planuri și vor putea, în principiu, să treacă prin aceleași etape cu care ne-am obișnuit”, a spus Mărgărit.

”Ministerul urmărește ca, până la finalul anului, să depășim cel puțin etapele de negociere informală, precum și transmiterea variantelor finale. Noi sperăm ca la începutul anului viitor – dacă nu vom avea o surpriză pozitivă, ca unele din apeluri să fie lansate înainte – să putem să discutăm despre lansarea primelor apeluri de proiecte”, a mai spus el.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *