Acasă » Termo » Mihai Aniței, Metachim: Industria chimică are particularități care ridică numeroase probleme de finanțare

Mihai Aniței, Metachim: Industria chimică are particularități care ridică numeroase probleme de finanțare

11 aprilie 2022
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Industria chimică are particularități care impun numeroase clarificări când vine vorba de PNRR, a spus Mihai Aniței, Președintele Federația industriei chimice Metachim, în cadrul evenimentului „Linii de finanțare prin PNRR – ce proiecte au șanse mai mari”, organizat de Energynomics.

”PNRR este o mare provocare pentru România, în special pentru câteva domenii, și o mare șansă, pentru transporturi sau zona pentru venit minim de incluziune. Așa cum am constatat, însă, nu este o șansă pentru industrie, și în special industria chimică. Avem foarte multe probleme care trebuie rezolvate, precum cea a ipotecii”, a spus el.

Băncile trebuie să ofere finanțare în cazul clădirilor ipotecate ale clienților, emițând o scrisoare de garanție că nu vor executa ipoteca clientului, în caz de neplată, timp de cinci ani. Problema a fost ridicată în Executiv, care urmează să vină cu o propunere în acest sens. Totodată, vor avea loc întâlniri cu reprezentanții băncilor, pentru a se ajunge la un numitor comun în ceea ce privește acest capitol, au afirmat vorbitorii din cadrul conferinței organizate de Energynomics.

În același timp, Mihai Aniței afirmă că și cererea certificatului de urbanism și a autorizației de construcție pe clădirile deținute ridică noi probleme. ”Acestea nu ar trebui impuse, ci ar trebui să existe doar un studiu de rezistență. Apoi, autoconsumul de 100% se pare că nu este eligibil și, la fel, eligibilitatea pentru emitenții de CO2 – nu este foarte clară, din studiul Ghidului”.

Nu este foarte clar nici dacă se pot realiza mai multe proiecte pentru aceeași companie sau același grup de companii, ”și nu știm de ce cogenerarea nu se aplică și pentru industrie”.

”Suntem interesați de toate cele trei axe, industria chimică are nevoie în special de cogenerare, unde IRR-ul este foarte eficient. La fel, hidrogenul este o specialitate a industriei chimice, nu am înțeles și nu este clar specificat care este zona de finanțare, și, la fel, suntem interesați de stocarea de CO2 – probabil va intra la Decarbonizare. Industria chimică este un producător foarte mare de CO2 și o soluție alternativă până la eliminarea CO2-ului este stocarea sau folosirea lui. Cred că în viitorii 10 ani stocarea ar fi o soluție”, a conchis el.

Conferința„Linii de finanțare prin PNRR – ce proiecte au șanse mai mari” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Electroservice RB, Kawasaki Gas Turbine Europe, Metachim, REI Group.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *