Acasă » Regenerabile » Matej Krušpán (Rezolv Energy): PPA-urile verzi reduc costurile cu energia ale companiilor

Matej Krušpán (Rezolv Energy): PPA-urile verzi reduc costurile cu energia ale companiilor

11 decembrie 2023
Interviuri
energynomics

Rezolv Energy este un producător de energie curată înființat cu scopul de a construi un portofoliu multi-gigawatt de proiecte eoliene, solare și de stocare a energiei în Europa de Sud-Est. Susținut cu o finanțare de 500 de milioane de euro de către compania de investiții Actis, Rezolv are deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție. Am aflat mai multe de la Matej Krušpán, director comercial Rezolv Energy.

 

 

Care sunt avantajele PPA-urilor față de alte forme de contracte de energie?

Unul dintre principalele beneficii este cel comercial, deoarece, pe termen lung, PPA-urile verzi reduc costurile energetice ale companiilor. Este cât se poate de simplu. Prin urmare, oferta noastră pentru corporații se bazează pe un argument economic foarte clar.

Dar adevărul este că prețul nu este singurul factor care îi motivează pe cumpărătorii comerciali și industriali. Multe companii sunt motivate, de asemenea, de necesitatea de a-și reduce emisiile de carbon. Unele sunt atrase de stabilitatea pe termen lung a unui contract PPA atât în ceea ce privește prețul, cât și securitatea aprovizionării cu energie electrică.

Există, de asemenea, beneficii de reputație pentru companiile care se angajează să încheie un PPA de energie regenerabilă în România, iar asta ține de natura PPA-urilor. Spre deosebire de alte forme de contracte energetice, PPA-urile sprijină finanțarea proiectelor de energie regenerabilă. Așadar, prin semnarea unui PPA, companiile ajută de fapt la construirea proiectelor care le vor furniza energie curată. Acestea își pot pune numele pe el. Asocierea cu proiectele de energie regenerabilă în acest mod este o opțiune foarte atractivă pentru multe companii – atâta timp cât aceste proiecte sunt construite conform celor mai înalte standarde ESG, așa cum va fi cazul Rezolv.

 

Ce înseamnă „cele mai înalte standarde ESG” în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă? Puteți da câteva exemple concrete?

Scopul nostru la Rezolv Energy este ca proiectele noastre să stabilească un standard pentru dezvoltarea responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în Europa de Sud-Est, pe care alții vor fi inspirați să îl urmeze. Strategia noastră de sustenabilitate se bazează pe cele mai bune practici din industrie și respectă standardele internaționale, inclusiv principiile Equator și standardele de performanță socială și de mediu ale International Finance Corporation.

Există două modalități principale prin care ne putem asigura că proiectele noastre lasă o moștenire durabilă și tangibil pozitivă.

Primul se concentrează pe comunitățile din apropierea zonelor în care sunt amplasate proiectele noastre. O parte a acestui aspect este crearea de locuri de muncă. Dama Solar, de exemplu, va crea în timpul celor doi ani de construcție locuri de muncă destinate atât bărbaților, cât și femeilor. Acestea vor fi atât cu normă întreagă, cât și cu jumătate de normă, iar în total vor reprezenta echivalentul a 500 de locuri de muncă cu normă întreagă. Se vor desfășura totodată programe de formare și de dezvoltare a competențelor, prin care angajații vor deprinde o serie de competențe transferabile, care vor putea fi utilizate și în alte roluri după ce centrala va fi construită. Cel puțin 30 de angajați în echivalent de normă întreagă vor rămâne apoi în cadrul proiectului, pe întreaga durata de viață a acestuia.

Cu toate acestea, este vorba de mult mai mult decât despre crearea de locuri de muncă. Suntem  100% deciși să colaborăm cu toate părțile interesate pe plan local pentru a dezvolta programe de investiții care să creeze oportunități și să îmbunătățească standardele de viață pentru populația locală.

Cel de-al doilea pilon principal al strategiei noastre de sustenabilitate este acela de a ne strădui să ne asigurăm că fiecare dintre proiectele noastre sprijină ecosistemele existente. Vom reduce la minimum impactul acestora asupra habitatului natural și, ori de câte ori este posibil, vom încerca să refacem terenurile deteriorate.

La Dama Solar, de exemplu, explorăm opțiunea de a integra activități agricole simbiotice. Terenul de acolo a fost cultivat excesiv în trecut. Este de proastă calitate din punct de vedere agricol și are o valoare ecologică limitată. Am dori să readucem o mare parte din el la stadiul de pășune, cu oi care să gestioneze vegetația prin pășunat. De asemenea, vom încerca să încorporăm apicultura și alte măsuri pentru a crește biodiversitatea.

 

Cum au reacționat companiile românești? Cât de mult interes a existat pentru semnarea de PPA-uri?

Există un interes foarte mare pentru achiziționarea de energie electrică din surse regenerabile, dar PPA-urile sunt încă un concept relativ nou aici. Acest lucru se va schimba în timp, dar, în momentul de față, bariera este în primul rând de ordin psihologic. Să ceri unei companii care a cumpărat întotdeauna electricitate anual prin intermediul unui trader de energie să semneze un contract pe o perioadă de peste 10 ani direct cu un producător de energie este un pas mare. Este de înțeles că oamenii sunt precauți.

Dar lucrurile se mișcă foarte repede. Așteptați-vă să vedeți o schimbare majoră în 2024, cu un număr mare de contracte PPA anunțate – inclusiv de către Rezolv!

 

Având în vedere că noi capacități de energie regenerabilă sunt puse în funcțiune în permanență, de ce ar trebui ca companiile să ia în considerare un PPA cu Rezolv și nu cu un alt dezvoltator de energie regenerabilă?

Pe lângă standardele noastre ESG, diferențiatorul nostru ține de natura companiei. Echipa de conducere a Rezolv are zeci de ani de experiență în domeniul energiei curate, iar anterior a construit și a operat proiecte majore în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Înțelegem cum să livrăm proiecte energetice mari și complexe.

În plus, Rezolv este susținut de Actis, unul dintre cei mai respectați investitori în energie din lume. Actis a investit în peste 70 de proiecte de energie regenerabilă în întreaga lume. Pe lângă faptul că beneficiem de această experiență, investiția Actis ne-a permis să achiziționăm proiecte foarte mari – numai în România, peste 1GW de capacitate eoliană, precum și o capacitate solară echivalentă. Acest lucru contează, deoarece proiectele la scară utilitară sunt proporțional mai ieftine și oferă cel mai mic cost al energiei electrice pentru toată lumea. De asemenea, este important pentru că ne permite ca PPA-urile noastre să includă un mix de energie eoliană și solară, oferindu-ne posibilitatea de a adapta contractul la profilul de consum al clientului.

Totodată, toate proiectele Rezolv au deja toate autorizațiile necesare, iar construcția lor va începe în 2024. De asemenea, acestea au capacitate confirmată de acces la rețea în imediata apropiere a amplasamentelor. Întârzierile au fost o problemă comună pentru proiectele de energie regenerabilă din această regiune în trecut, dar acest lucru le dă încredere clienților că vom reuși să respectăm termenele pe care le-am stabilit pentru proiectele noastre din România.

 

Ce ar trebui să facă persoanele interesate să exploreze opțiunea unui PPA de energie regenerabilă?

Am organizat recent la București primul eveniment din seria „Power Brunch”, destinată companiilor interesate să achiziționeze energie curată. Cel de-al doilea va fi organizat foarte curând. De asemenea, organizăm în mod regulat seminarii web la care oricine poate participa gratuit. Dar cea mai rapidă modalitate este să ne contacteze direct.

 

 

Proiectele Rezolv în regiune

Rezolv Energy are în dezvoltare trei proiecte de amploare în România: Dama Solar, un proiect de 1.044 MW în Nord-Vestul județului Arad, care va fi cel mai mare proiect solar din Europa odată ce va fi operațional; parcurile eoliene Dunărea Est și Vest din județul Constanța, care, cu o capacitate de 600 MW, vor deveni unul dintre cele mai mari proiecte eoliene onshore din Europa; parcul eolian VIFOR de 450 MW din județul Buzău. Un al patrulea proiect, Sf. Gheorghe, care se află în nordul Bulgariei, foarte aproape de granița cu România, va deveni unul dintre cele mai mari proiecte de energie solară din Bulgaria, odată ce va fi construit.

Energia produsă de aceste proiecte va fi vândută direct utilizatorilor comerciali și industriali prin intermediul unor acorduri de achiziție de energie electrică pe termen lung de tip PPA.

 

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din decembrie 2023 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *