Acasă » Electricitate » Transport » Marius Stanciu: Transelectrica va investi circa 1 mld. euro în următorii 10 ani

Marius Stanciu: Transelectrica va investi circa 1 mld. euro în următorii 10 ani

9 noiembrie 2021
Transport
Bogdan Tudorache

Transelectrica are în prezent circa 9.000 de km de linii aeriene (LEA) și își propune investiții de circa 1 miliard de euro în următorii 10 ani, a spus Marius Stanciu, membru în Directoratul companiei, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților”, organizate de Energynomics. Planul de investiții pentru următorii cinci ani este de 3,7 miliarde de lei, în 20 de proiecte strategice.

”Ne dorim să atingem țintele europene prin măsurile investiționale, ne propunem un Capex de 1 miliard de euro pentru următorii 10 ani. Dezvoltarea rețelei electrice de transport necesită o accelerare a stadiilor de realizare. În ceea ce privește strategia de finanțare, avem obiectivul de a obține 20% din cofinanțări, iar restul să fie asigurat din surse proprii și împrumuturi. Pentru finanțare, compania are în acest moment în vedere instituții financiare internaționale care au o predilecție pentru astfel de proiecte mari. De asemenea, avem în vedere fonduri europene și Fondul pentru Modernizare. Cu puțin timp în urmă, am depus la Ministerul Energiei un proiect pe axul Banatului pentru Fondul de Modernizare, pentru care avem vești bune, suntem în așteptare dar cu siguranță se va aproba”, a spus Marius Stanciu.

Transelectrica se află, astfel, în discuții cu BERD și BEI și are în vedere și o eventuală emisiune de obligațiuni, a adăugat el. ”Pe lângă liniile electrice aeriene ne propunem să realizăm și o linie în curent continuu de evacuare a producției eoliene onshore și offshore din zona Dobrogea, un proiect destul de ambițios”. În același timp, proiectele de dezvoltare vor duce la creșterea capacității de interconexiune, valoarea din prezent, de aproximativ 3.000 MW urmând să ajungă la 5.500 MW până în anul 2025 și la peste 7.000 MW până în 2030, luându-se în calcul și interconectarea Republicii Moldova și a Ucrainei la sistemul european.

În prezent, în rețeaua națională de transport este instalată o capacitate de circa 17.000 MW și pot fi instalate proiecte electrice noi în zonele deficitare de aproape 8.900 MW. ”Pentru orizontul de timp 2030 există cereri de racordare noi de doar 15.000 MW, în acest moment”, a adăugat Marius Stanciu. ”Avem ATR-uri emise până la acest moment pentru 1.650 de MW, contracte de racordare pentru 2.000 MW și studii de soluție pentru încă 2.014 MW”, a mai spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARIUS STANCIU

În plus, Transelectrica lucrează la implementarea unui nou instrument util investitorilor, o hartă interactivă a capacității de integrare a energiei regenerabile, care va arăta disponibilitatea rețelei pe zone și va reprezenta foaia de parcurs pentru 2030. ”Sperăm ca într-o lună de zile să putem pune la dispoziție acest instrument”.

Conferința „Viitorul utilităților – mai mult, mai ieftin, mai sigur” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: Automatica, CEZ Romania, Eaton Electric, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Schneider Electric, Transelectrica.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *