Acasă » Electricitate » Pentru CEZ Romania, pregătirea pentru viitor înseamnă investiții permanente

Pentru CEZ Romania, pregătirea pentru viitor înseamnă investiții permanente

9 noiembrie 2021
Distribuţie
energynomics

În intervalul 2018-2020, Distribuție Energie Oltenia, din grupul CEZ România, este unul dintre cei doar doi operatori de distribuție care a majorat nivelul investițiilor din surse proprii. Și în 2021, compania se așteaptă să atingă nivelul planificat, a confirmat directorul general al CEZ România, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților”, organizate de Energynomics. Potrivit lui Ondrej Safar, companiile de utilități se pot pregăti pentru viitor doar făcând investiții.

„Noi avem un plan de investiții pe care l-am comunicat, l-a discutat și l-am convenit cu autoritatea de reglementare. În trecut, am respectat aceste planuri de investiții și ne așteptăm ca și în acest an să le îndeplinim.”

Segmentul de distribuție al CEZ România continuă să investească în echipamente inteligente la nivelul rețelei, care să gestioneze automat dezechilibrele și nevoile locale. „Investim în sisteme informatice capabile să comunice și să controleze astfel de echipamente. De asemenea, aceste sisteme sunt capabile să colecteze toate datele [necesare] și să ia decizii pe baza acestor date”, a spus Ondrej Safar. „Totodată, investim în oameni, în angajații pe care îi avem, pentru a le dezvolta competențele digitale, dar și în viitorii noștri angajați. Schimbările despre care vorbim în industria energetică sunt schimbări care se vor manifesta în următorii 30-40 de ani, așa că este important să pregătim generațiile care vor administra aceste rețele în viitor.”

CEZ România a atras în jur de 70 de milioane de euro din surse externe, fonduri europene și norvegiene, „finanțări care nu se transferă în tarife”, a subliniat Ondrej Safar.

Directorul general al CEZ România este deja interesat de inițierea unei discuții cu autoritățile naționale cu privire la nivelul acceptabil pentru creșterea investițiilor în următoarea perioadă de reglementare. El a precizat încă o dată că banii investiți în rețea se transferă apoi în tarife. „Deci nu este vorba despre cât decidem noi, ca distribuitori, să investim, nu e vorba că nu investim suficient sau investim prea mult. Totul ține de comunicare, de un parteneriat dintre noi și autorități pentru a găsi echilibrul potrivit”, a spus Ondrej Safar.

Actuala perioadă de reglementare se încheie la 30 iunie 2024, iar următoarea va începe pe 1 iulie 2024 și va dura până la 30 iunie 2029.

Conferința „Viitorul utilităților – mai mult, mai ieftin, mai sigur” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: Automatica, CEZ Romania, Eaton Electric, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Schneider Electric, Transelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *