Acasă » Petrol și Gaze » Marile companii petroliere au din nou apetit pentru achiziții

Marile companii petroliere au din nou apetit pentru achiziții

23 ianuarie 2017
Explorare și producție
energynomics

Cele mai mari companii petroliere din lume sunt din nou pe cale de a efectua noi achiziții, vizând mai degrabă firme mici din explorare și dezvoltare, necesare pentru a stimula dezvoltarea rezervelor de petrol și gaze naturale, mai degrabă decât mega-fuziunile care au urmat scăderilor anterioare ale prețurilor petrolului.

Începând cu sfârșitul lunii noiembrie, marile companii petroliere au anuntat 11 tranzacții, în valoare de peste 500 de milioane USD fiecare, cu o valoare combinată de 31 de miliarde USD, cel mai clar semn că directorii firmelor petroliere sunt convinși că va urma o perioadă de creștere, conform Reuters.

Când prețurile petrolului brut s-au prăbușit în a doua jumătate a anului 2014, marile firme petroliere și-au redus cheltuielile pentru explorare și producție și au renunțat la unele active pentru a-și micșora datoriile, așa încât să poată face față scăderilor de pe piețele de petrol și gaze naturale.

Însă odată cu scăderea resurselor de petrol cu o rată de 10% pe an, în unele cazuri, marile companii petroliere sunt acum în căutarea unor noi active care să le ajute să crească din nou, și există o mulțime de firme mai mici, împovărate de datorii, în căutarea unor cumpărători.

„Vedem cum liderii pieței se pregătesc după o perioadă destul de mare și trec de la înstrăinări de active la achiziții”, a declarat Tony Durrant, directorul executiv al firmei britanice de energie Premier Oil, care vrea să vândă mai multe pachete în operațiunile sale din Marea Nordului.

Achizițiile totale de zăcăminte de petrol și gaze naturale, cunoscute ca active upstream, s-au triplat până la 31 de miliarde de dolari SUA în decembrie, față de luna anterioară, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a fost de acord să reducă producția pentru prima dată în ultimii opt ani, potrivit datelor Energy Market Square.

Oferte în ultima lună a anului 2016 au fost aproape de 25% din activitatea întregului an 2016.

big oil en

BP a anunțat un șir de investiții în ultimele două luni ale anului 2016, inclusiv un parteneriat de 1 miliard de dolari cu firma texană Kosmos Energy în Mauritania și Senegal, precum și achiziții în Abu Dhabi și Azerbaidjan.

Compania britanica a cumpărat, deasemenea, cu de 375 milioane USD, 10% din zăcământul gazeifer egiptean al ENI, Zohr, în timp ce Rosneft a cumpărat 30% din același câmp 1,57 miliarde dolari.

Francezii de la Total și norvegienii de la Statoil au achiziționat câmpuri petroliere sub-saline de mare adâncime, foarte lucrative, din Brazilia în timp ce Exxon Mobil Corp a cumparat active în Papua Noua Guinee, pentru a satisface cererea tot mai mare din Asia pentru gaz natural lichefiat.

Trendul a continuat în luna ianuarie, Total crescându-și participația sa în proiectul petrolier de la Lake Albert din Uganda, plătind aproape 900 de milioane de dolari pentru majoritatea acțiunilor Tullow Oil.

ExxonMobil și Noble Energy au încheiat, de asemenea, o tranzacție de 10 miliarde de USD în Bazinul Permian, cel mai mare câmp petrolifer din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *