Acasă » Electricitate » DR BoB – primul proiect de demand response aplicat în ultimii 10 ani în clădiri din România

DR BoB – primul proiect de demand response aplicat în ultimii 10 ani în clădiri din România

23 ianuarie 2017
Distribuţie
energynomics

Prof. Dr. Ing. Dan D. Micu, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în parteneriat local cu compania de servicii energetice SERVELECT derulează un proiect internațional de tip Orizont 2020 intitulat Demand Response on Blocks of Buildings – DR BoB. Proiectul constă în implementarea demonstrativă pilot în clădirile UTCN a unui sistem de monitorizare energetică și control agregat al curbei de sarcină.

Scopul DR BoB constă în introducerea și demonstrarea viabilității conceptului Demand Response (DR) ca mecanism funcțional de echilibrare pe piața de energie, prin implicarea utilizatorilor de rețea. După știința noastră este primul proiect de DR aplicat în clădiri în ultimii 10 ani în România.

Demand Response este deja un mecanism funcțional în piața de energie din mai multe dintre țările vest europene, în USA și Asia și astfel ne apropie și pe noi mai mult de conceptul smart grid. De asemenea, acordă un rol activ utilizatorilor de rețea și poate aduce în România un nou tip de serviciu energetic, actori noi pe piața de energie și instrumente financiare competitive și avantajoase pentru utilizatorii de rețea.

Prin punerea în practică a sistemului de monitorizare energetică și de control agregat al curbei de sarcină în clădirile UTCN, în conexiune cu instrumente de management energetic și o platformă de Demand Response adusă în proiect de Siemens UK, în 2017 se va demonstra viabilitatea DR ca model de business posibil de introdus în piața de energie din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *