Acasă » Electricitate » Mari așteptări din partea gazdelor poloneze ale COP24

Mari așteptări din partea gazdelor poloneze ale COP24

5 octombrie 2018
Electricitate
energynomics

Este rândul Poloniei de a organiza summit-ul anual al ONU privind clima, care are menirea de face din Acordul de la Paris o realitate. Dar gazdele doresc, de asemenea, să se asigure că „nimeni nu este lăsat în urmă” în ceea ce promite să devină o schimbare majoră a societății.

Decarbonizarea economiei Europei și îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală „cu mult sub 2 grade Celsius” și de a face eforturi pentru a o limita la 1,5 grade, ceea ce va determina schimbări majore în întreaga Uniune, în ceea ce privește furnizarea energiei locuințelor, a întreprinderilor și a infrastructurii.

Însă eliminarea treptată a combustibililor fosili și creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă în mixurile energetice naționale nu este simplă, în pofida pericolului clar și actual prezentat de schimbările climatice, care urmează să fie consolidat printr-un raport de referință al IPCC săptămâna viitoare, conform Euractiv.com.

Acesta este motivul pentru care gazdele COP24 din Polonia sunt dornice să se asigure că actorii mai afectați din punct de vedere economic de modificările în așteptare sunt „invitați la conversație”.

Una dintre cele mai mari îngrijorări cu privire la tranziția energiei de la combustibilii fosili către generatorii verzi este impactul pe care l-ar putea avea asupra locurilor de muncă, în special în regiunile care se bazează în mod tradițional pe sectoare cum ar fi exploatarea cărbunelui.

Polonia este un prim exemplu al unei țări din UE puternic legată de cărbune, deoarece majoritatea nevoilor sale energetice sunt satisfăcute de combustibilii fosili. Asociația europeană a cărbunelui Euracoal estimează că în acest sector activează 100.000 de polonezi.

Cu toate acestea, având în vedere noile norme UE privind energia, un preț al carbonului în urcare și un design al pieței încă aflat în negocieri, este de așteptat ca viitorul cărbunelui să fie incert în toată Europa, nu doar în Polonia.

În prezent, Germania analizează cum să elimine treptat cărbunele și a fost creată o comisie dedicată pentru a ține seama de toți factorii unei acțiuni de acest gen.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a lansat, în decembrie, Platforma de regiuni Carbonifere în tranziție. Sub logo-ul „nici o regiune lăsată în urmă”, executivul UE speră că noul său cadru va ajuta țările dependente de cărbune să traseze un curs durabil către alte surse de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *