Acasă » Petrol și Gaze » Liderii energiei îi trimit lui Trump un mesaj: Lumea are nevoie de gazul rusesc

Liderii energiei îi trimit lui Trump un mesaj: Lumea are nevoie de gazul rusesc

5 octombrie 2018
Explorare și producție
energynomics

Liderii din energie care s-au întâlnit miercuri (3 octombrie) la Moscova, au declarat că lumea are nevoie de gaze rusești pentru a păstra luminile aprinse, într-un mesaj clar adresat președintelui american Donald Trump, care a avertizat că poate impune sancțiuni asupra exportului rus.

Administrația Trump, citând ceea ce numește eșecul Rusiei de a acționa ca un bun cetățean global, a declarat că ar putea lua măsuri pentru a bloca conducta de gaze Nord Stream 2, care va crește volumele pe care Rusia le poate exporta către Europa de nord.

Poziția americană a determinat o reacție din partea Kremlinului, a grupurilor de afaceri din Germania, și personalităților din industria energetică globală care au participat la un forum în capitala rusă, conform Euractiv.com și Reuters.

Deși nu au fost criticate în mod explicit politicile lui Trump, aceștia au declarat că gazul rusesc constituie o parte vitală a mixului energetic și că gazul natural lichefiat, pe care Washingtonul îl prezintă ca alternativă viabilă, e prea scump.

CEO-ul Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, a declarat că dacă SUA impune sancțiuni asupra proiectelor de export, compania lui nu va avea altă opțiune decât să respecte aceste restricții.

Dar a adăugat: „Este clar că Europa va avea nevoie de mai multe importuri, producția locală din Europa este în declin, va trebui să importăm în Europa din mai multe surse”.

„Rusia a fost un furnizor de gaze foarte fiabil pentru multe decenii … Costul aprovizionării cu gaze rusești este probabil unul dintre cele mai competitive”, a spus el.

Patrick Pouyanne, directorul executiv al companiei petroliere franceze Total, a declarat că LNG-ul produs în cadrul proiectului Yamal din Rusia  este extrem de competitiv și alte proiectele, mai competitive vor fi lansate.

„Cred că este doar începutul povestii și aceasta va fi una dintre cele mai mari arii pentru gaze naturale din lume”, a conchis el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.