Acasă » Interes general » Marea Britanie a votat pentru a ieşi din Uniunea Europeană. Ce urmează?

Marea Britanie a votat pentru a ieşi din Uniunea Europeană. Ce urmează?

24 iunie 2016
Interes general
energynomics

Tabăra favorabilă părăsirii Uniunii Europene a câștigat referendumul din Marea Britanie cu 52% la 48%, în condiţiile în care Anglia și Țara Galilor au votat cu amplă majoritate pentru Brexit, în timp ce Londra, Scoția și Irlanda de Nord au susținut rămânerea în UE.

Imediat după anunţarea rezultatelor, lira a pierdut teren până la cel mai scăzut nivel în fața dolarului din 1985, iar bursele au reacționat negativ. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut peste 6% în primele ore de tranzacţionare pe bursa londoneză.

Marea Britanie va fi prima țară care va părăsi UE, de la formarea Uniunii, dar votul de joi conduce imediat la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar alcătuit în prezent din 28 de state.

Procesul ar dura cel puțin doi ani, în condiţiile în care chiar liderii taberei favorabile ieşirii din UE au cerut ca decizia luată prin referendum să fie finalizată până în 2020 – data la care sunt programate următoarele alegeri generale.

Prim-ministrul va trebui să decidă când va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care ar pune la dispoziţia Regatului Unit doi ani de zile pentru a negocia retragerea. Odată ce declanşează acest proces, un stat nu mai poate reveni în Uniune fără acordul tuturor statelor membre.

David Cameron a anunţat înainte de referendum că va invoca articolul 50 în cel mai scurt timp posibil după un vot, în vreme ce Boris Johnson și Michael Gove, care au condus campania LEAVE au declarat că nu nevoie de acţiuni rapide. Pe de altă parte, ei au anunţat că doresc ca unele măsuri să fie luate imediat, chiar înainte ca Marea Britanie să părăsească efectiv UE. Între acestea se numără reducerea puterii judecătorilor UE și limitarea liberei circulații a muncitorilor, măsuri care ar încălca obligațiile tratatelor semnate de Marea Britanie.

Guvernul va trebui, de asemenea, să înceapă negocierile privind viitorul relațiilor comerciale cu UE și să stabilească acorduri comerciale cu țările din afara UE. Parlamentul şi Guvernul vor începe un proces complex şi masiv de separare a Marii Britanii după mai bine de 40 de ani de respectare a legislaţiei Uniunii; concret, va trebui decis care dintre directivele și regulamentele UE vor fi menţinute, care vor fi modificate şi care vor fi eliminate cu totul.

Europa Centrală și de Est va pierde un aliat puternic, considera Sara Stefanini de la politico.com înainte de referendum, pentru că Marea Britanie a fost adesea un promotor al resurselor nucleare şi al gazelor de şist în politicile energetice ale UE. Marea Britanie, a fost, de asemenea, un jucător întotdeauna gata să construiască alianțe generale menite să menţină influenţa Bruxelles-ului la cote cât mai mici. În acelaşi timp, ieşiea din UE ar putea da autorităţilor de la Londra mai multă libertate în continuarea proiectelor nucleare autohtone. În ceea ce privește obiectivele de mediu, în afara Uniunii, Marea Britanie ar putea chiar să-şi crească ambiţiile peste cele stabilite de UE, care însă va pierde din influenţă în negocierile cu partenerii externi.

Silke Goldberg, de la Herbert Smith Freehills, explica, înainte de vot, că este foarte puțin probabil ca, în viitorul apropiat, să vedm modificări majore ale sistemelor și regulamentelor în vigoare. Pentru părăsirea Uniunii este nevoie de mult timp pentru a negocia și pentru a planifica modalităţile în care va fi menţinut accesul reciproc pe piețele de energie. Modificări semnificative ale regimului de interconectare actuale ar putea avea un impact negativ asupra securității energetice din Marea Britanie, în condiţiile în care Regatul Unit este importator net de energie electrică. În plus, Marea Britanie va trebui să decidă dacă va continua să adopte reglementările europene cu privire la energia electrică sau va dezvolta un set propriu de politici. În ceea ce privește platoul continental al Marii Britanii, Londra va trebui să decidă dacă va continue să aplice directive UE cu referire la sectorul de petrol și gaze naturale sau dacă va introduce reglementări proprii, ceea ce ar impune companiilor din UE cu investiții în apele britanice să se supună la două regimuri diferite de reglementare. În fine, vor exista şi influenţe semnificative în privinţa finanţărilor pe termen lung pentru proiecte noi, dacă accesul la împrumuturile acordate de Banca Europeană de Investiții va fi retras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *