Acasă » Electricitate » M. Drăghici (EY): Intervențiile în piața de energie riscă să îndepărteze investitorii în capacități de producție

M. Drăghici (EY): Intervențiile în piața de energie riscă să îndepărteze investitorii în capacități de producție

19 ianuarie 2022
Electricitate
energynomics

“Există riscul ca România să se confrunte din nou cu investiții insuficiente în noi capacități de producție a energiei electrice”, avertizează Mihai Drăghici, Director Business Consulting în cadrul EY România. În această perioadă, companiile mari iau deciziile cu privire la investițiile pe care le vor face la nivel regional, a spus el la EnergynomicsTalks. Supra-impozitarea veniturilor excepționale, introdusă deja temporar, precum și perspectiva de menținere pe durate mai lungi a măsurilor de intervenție în piață riscă să reducă din atractivitatea și predictibilitatea României în raport cu alte țări din regiune.

“Majoritatea investitorilor gestionează portofolii de parcuri [de generare a energiei electrice] și urmăresc simultan contextul din România, din Polonia și din Bulgaria, de exemplu. Contează foarte mult atractivitatea țării și predictibilitatea legislației în fiecare zonă”, a explicat Mihai Drăghici.

El a reamintit de perioadele din trecut în care prețurile reduse la energia electrică au contribuit la niveluri reduse de investiții. Prin supra-impozitare, “ne întoarcem și luăm din sectorul energetic ceea ce este o profitabilitate în exces. Dar ar trebui să ne punem întrebarea dacă putem vorbi despre exces de profitabilitate dacă ne uităm la media ultimilor 5 sau 10 ani. Cred că ar trebui să ne uităm inclusiv la ce investiții au generat prețurile de 250 de lei/MWh și să vedem că investițiile sunt foarte mici în sistemul energetic în ultimii cinci ani”.

“Plafonăm profitabilitatea tocmai într-o perioadă în care este o efervescență în piață, în contextul fondurilor europene disponibile pentru România.” În opinia expertului citat, deciziile administrative menită să reducă impactul negativ al creșterii prețurilor trebuie să țină cont de faptul că România are nevoie de investiții în noi capacități de generare pentru a reduce sustenabil, pe termen lung, tocmai presiunea pe creșterea prețurilor. Potrivit lui Mihai Drăghici, lipsa de investiții în capacități de generare a electricității la nivel european, încă și mai acută la nivelul României, este unul dintre factorii sistemici care favorizează evoluțiile recente din piețele de energie.

Am lansat EnergynomicsTalks în 2020, încă de la debutul perioadelor de restricții impuse de pandemia de Covid-19, pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România. În această perioadă, toată atenția în spațiul public este concentrată asupra crizei prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Sunt emise explicații, sunt lansate acuze, sunt propuse soluții… Ca de obicei, media mainstream este acaparată de comentatorii de serviciu, este colorată politic și tributară senzaționalismului. Sunt selectate astfel pozițiile și vocile cele mai radicale, sunt promovate „soluțiile” de termen scurt. Este unul dintre acele momente în care presa specializată, Energynomics în particular, trebuie să facă posibilă exprimarea opiniilor de către experții din domeniul energetic și de către reprezentanții cei mai avizați ai industriei. Nu pentru spectacol de televiziune, ci pentru explicații solide și propuneri de acțiune cu impact real. Nu în ultimul rând, pentru ca autoritățile decidente să aibă acces la pulsul real al industriei. Mulțumim tuturor celor care au acceptat invitația noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *