Acasă » Interes general » Luminița Odobescu: România este un stat profund pro european, iar beneficiile apartenenței la UE sunt incontestabile

Luminița Odobescu: România este un stat profund pro european, iar beneficiile apartenenței la UE sunt incontestabile

12 noiembrie 2021
Dezvoltare profesională
energynomics

În această săptămână, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru chemarea mai multor ambasadori, printre care și Luminița Odobescu, șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană din 2015. Potrivit Digi24.ro, Luminița Odobescu urmează să devină consilier al președintelui Klaus Iohannis și se va ocupa de Departamentul Afaceri Europene.

Într-un mesaj public, Luminița Odobescu a transmis câteva gânduri la încheierea mandatului său la Bruxelles.

“’Din momentul în care ajungi într-un loc, plecarea începe să prindă și ea contur’, este un aforism al unui scriitor francez la care m-am gândit deseori. Pentru că plecările și despărțirile fac parte din viața unui diplomat. Fie că pleci din România pentru a-ți reprezenta țara într-o misiune în străinătate, fie că iți închei misiunea în străinătate – cum este cazul meu acum – pentru a te întoarce la alte provocări.

Ar fi multe lucruri de spus despre acești ani și tocmai de aceea nu voi zice prea mult, pentru că e greu de făcut o selecție. Ce țin însă să spun este că sunt extrem de onorată pentru că am putut reprezenta România pe lângă instituțiile europene în aceasta perioadă. Au fost ani extrem de denși, cu foarte multă muncă, în condiții complexe, cu multe crize și momente dificile. Am avut onoarea de a reprezenta România la Uniunea Europeană cu ocazia primei Președinții române a Consiliului UE. Un moment unic în viața oricărui diplomat și cu atât mai special când rezultatele au fost vizibile și apreciate. Și e greu de descris în cuvinte sentimentul care te încearcă în fața unei asemenea provocări, precum și bucuria pe care o resimți atunci când vezi că echipa din care faci și tu parte a contribuit la găsirea unei soluții la nivel european, la elaborarea unei directive care va avea impact direct în viața noastră, la definirea unui compromis într-o chestiune sensibilă. Tocmai de aceea, vreau să le mulțumesc din suflet colegilor din Reprezentanță, din Centrală, de la Administrația Prezidențială și Guvern și celor din ministere care au contribuit la succesul acestei prime președinții române a Consiliului UE.

Europa de astăzi este diferită fată de cea de acum câțiva ani. Se spune însă că Europa progresează întotdeauna în urma crizelor și am convingerea că și de data aceasta se va întâmpla la fel. Faptul că am reușit să aprobăm împreună cel mai important plan de relansare de când există Uniunea Europeană este cel mai recent pas concret în acest sens. Dar exemplele sunt mult mai multe. România este un stat profund pro european, iar beneficiile pe care le aduce apartenența la UE sunt incontestabile. Iar pentru noi, cei care credem în România și în proiectul european, munca este și va rămâne una continuă.”

Corneliu Bodea, președintele Asociației Centrul Român al Energiei a transmis mulțumiri Luminiței Odobescu pentru „suportul esențial” pe care l-a oferit asociației “în eforturile de reprezentare a industriei energetice la nivelul Uniunii Europene”.

Luminița Odobescu este laureata primei ediții a Premiului “Mihnea Constantinescu” pentru excelență în serviciul public, oferit de Energynomics în 2019, pentru coordonarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (ianuarie – iunie 2019). Președinției României a făcut un pas important pentru adoptarea unei forme revizuite a Directivei Gazelor, extrem de importantă pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, prin introducerea unor garanții că regulile Uniunii Energetice se vor aplica și în cazul conductelor de gaze către și din țările terțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *