Acasă » Petrol și Gaze » Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

9 august 2022
Import-Export
energynomics

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei țări europene, începând cu data de 4 august, în condițiile în care din cauza sancțiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacție bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă publicat marți, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnați în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacția, a explicat că banii au fost returnați din cauza restricțiilor impuse de Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

În consecință, compania ucraineană UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, a precizat Transneft.

Este vorba despre livrările de petrol via o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.

În schimb, livrările de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, via o altă ramură a oleoductului Drujba care trece prin Belarus, „se derulează în mod normal”, a precizat Transneft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.