Acasă » Interes general » Lituania pledează pentru exporturile de gaze din SUA pentru a contracara supremația Rusiei

Lituania pledează pentru exporturile de gaze din SUA pentru a contracara supremația Rusiei

27 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Ministrul energiei din Lituania a cerut Senatului SUA să accelereze exportul de gaze naturale către Europa.

Jaroslav Neverovic (foto) a spus că Lituania era obligată să plătească un „preț politic” fiind în întregime dependentă de livrările de gaze rusești, conform BBC.

Criza din Ucraina a determinat creșterea cererilor față de SUA pentru a elimina restricțiile actuale cu privire la exporturile de gaze.

Unii analiști au sugerat că acest lucru ar determina reducerea  dominanței Rusiei în acest sector.

În declarația sa susținută în fața unei comisii a Senatului american, Neverovic a cerut membrilor să facă tot posibilul pentru a oferi gaze naturale „pe piața mondială”.

„O lege adoptată în țara dumneavoastră în urmă cu 75 ani ne refuză accesul la resurse abundente și un preț accesibil de energie”, a spus el.

Ministrul energiei a declarat că clienții din Lituania au fost nevoiți să plătească cu 30% mai mult pentru gazele naturale decât alte țări europene , pentru că ei au fost „ținuți de un furnizor monopolist.”
„Aceast lucru nu este doar nedrept”, a spus Neverovic . „Constituie un abuz de poziție dominantă.”

„Penalizarea ” Rusiei

Criza din Ucraina a determinat Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană să impună sancțiuni care vizează membri ai elitei politice rusești.

Acestora li s-au înghețat activele europene și americane și au primit interdicții de călătorie care le restricționează libertatea de mișcare.

Cu toate acestea, unii analiști au susținut că aceste mișcări sunt simbolice și sancțiunile ar funcționa numai dacă ar fi afectat economia rusă mai amplu.

David Montgomery, vice -președinte senior la NERA Economic Consulting, a sugerat că creșterea exporturilor de gaze naturale din SUA ar putea avea efecte asupra deciziilor guvernului rus.

El a estimat că o creștere a concurenței din partea SUA ar putea scadea veniturile Rusiei din exporturile de gaze naturale la mai mult de 30% în următorii cinci ani, și cu până la 60% pe termen lung.

„Din moment ce exporturile de energie sunt baza economiei ruse, încă ineficientă și rămase în urmă , aceasta ar fi o pedeapsă aspră”, a adăugat el.

Politică sau economie?

Cu toate acestea , Edward Chow , un analist senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, crede că orice astfel de mutare ar fi puțin probabil să aibă un impact imediat.

Chow a declarat că exporturile rusești de gaze naturale echivalează cu „de două ori capacitatea combinată” a celor de șapte proiecte de export de gaze naturale lichefiate (GNL) aprobate de guvernul SUA, care ar putea fi finalizate numai până la sfârșitul acestui deceniu.

„Cu siguranță, creșterea exporturilor de petrol și gaze naturale din SUA și alte țări ar reduce, în timp, importanța exporturilor rusești, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând”, a spus el.

Chow spune că, în scopul de a reduce influența Rusiei, este crucial ca țările europene să-și dezvolte propriile resurse de gaze.

„Rusia este chiar mai dependentă de piața europeană- destinație a 80% din exporturile sale de petrol și gaze”, a spus el.

„Deci, cine este mai dependent? Acest lucru are mai mult de a face cu exercițiul de voință politică, mai degrabă decât cu o pârghie economică”.

SURSA

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *