Acasă » Interes general » Lipsa finanțărilor de la stat contribuie la dezindustrializarea satelor și comunelor

Lipsa finanțărilor de la stat contribuie la dezindustrializarea satelor și comunelor

2 aprilie 2024
Interes general
energynomics

Localitățile mici din România sunt dezindustrializate inclusiv din cauză că nu primesc finanțări de la stat, a declarat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.

„Avem nevoie de resuscitarea industriei în Dobrogea. Din păcate, UAT-urile mici nu au bani să facă infrastructura cerută de investitori și aveam nevoie de fonduri de la ministerul Dezvoltării. Până acum nu am primit deloc bani europeni. În România se finanțează investițiile de la orașe, pentru că asta este politica de la Bruxelles. Suntem în urma altor județe unde s-au făcut investiții în zona industrială, care însă a fost neglijată aici pentru că fostele conduceri cu considerat că turismul e suficient”, a spus Delicoti, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″.

El a adăugat că o localitate de dimensiunile comunii Poarta Albă, pentru a accesa fonduri nerambursabile de 5 milioane de euro, este nevoită de depună cinci cereri de finanțare, în timp ce un oraș din România poate accesa sume de 10-15 milioane de euro într-un singur proiect.

Poarta Albă are o populație în creștere, de la 4.500 la peste 6.000 de locuitori, iar primarul estimează că numărul locuitorilor ar putea ajunge până la 7.000. Totodată, localitatea este căutată de investitori în proiecte de producere a energiei din surse regenerabile. Până acum, sunt anunțate două proiecte fotovoltaice de mari dimensiuni și unul mai mic.

Potrivit primarului, multe proiecte de energie verde din Dobrogea nu au primit ATR-uri din cauza lipsei rețelelor de transport și distribuție a energiei. De altfel, chiar primăria Poarta Albă încearcă de 12 ani să își construiască propriul parc fotovoltaic, dar până acum s-a lovit de lipsa de cooperare a companiei locale de distribuție a energiei.

„Am terminat eficientizarea energetică a clădirilor publice și acum ne dorim să mergem mai departe și să producem și energie verde. Am început acum 12 ani proiectul de parc fotovoltaic de 300 kW, dar Enel Dobrogea se mișcă foarte greu”, a mai spus Delicoti.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Elektra Renewable Support, FPPG, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *