Acasă » Regenerabile » Lipsa de stabilitate este cea mai mare provocare pentru sectorul energetic

Lipsa de stabilitate este cea mai mare provocare pentru sectorul energetic

2 octombrie 2023
Eolian
energynomics

Volatilitatea ridicată din piața de energie și lipsa de stabilitate a sectorului reprezintă cea mai mare provocare pentru companiile care activează în domeniul energetic. De aceea, un cadru de reglementare stabil este absolut esențial, potrivit lui Tomasz Sek, co-fondator al R.Power. Compania va începe primele investiții în România și intenționează să aibă „sute de megawați” în construcție în 2024.

„Stabilitatea sistemului este problema cheie cu care ne confruntăm în business-ul cu regenerabile în toate piețele din regiune. Este foarte multă volatilitate în acest moment pe piețele de energie”, a spus el. Aceasta ar putea fi redusa prin mecanismul contractelor pentru diferență, iar compania așteaptă ca autoritățile române să finalizeze legislația. Sek consideră că, dacă mecanismul de contract pentru diferență este „proiectat corect”, riscurile ar putea fi reduse, iar energia verde s-ar putea ieftini pentru consumatori și ar putea duce la accelerarea utilizării de energie regenerabilă la nivel național.

„O schemă de contact pentru diferență bine concepută este foarte utilă pentru investitorii privați, deoarece este garantată de guvern. Cred că aceasta este o soluție bună pentru a da perspectivă finanțării, este bună pentru investitorul instituțional, este bună și pentru investitorii mici și pentru cei mari”, a adăugat el.

„Diversificarea este numele jocului”, iar companiile trebuie să se diversifice, să nu se mai bazeze doar pe un singur furnizor sau pe o singură soluție tehnică atunci când dezvoltă un număr mare de active. O asemenea diversificare poate fi realizată utilizând active eoliene, solare și de stocare.

De asemenea, investițiile în creștere în proiectele de energie verde trebuie să facă astfel încât energia furnizată este accesibilă și livrată într-un mod rentabil. Dar pentru a oferi energie ieftină utilizatorilor, companiile trebuie să-și asume un risc mai mic. Guvernul și alți factori de decizie sunt responsabili pentru reducerea acestor riscuri.

Tomasz Sek a fost unul dintre participanții la o conversație de nivel înalt despre oportunitățile și proiectele de finanțare pentru sectorul energetic românesc în cadrul 3SI, într-un eveniment organizat de Energynomics și Centrul Român al Energiei în marja celui de-al 8-lea Summit al Inițiativei Trei Mări de la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *