Acasă » Regenerabile » Solar » Lăcrămioara Diaconu-Pințea (OX2 Romania): Crește presiunea asupra investitorilor în domeniul energiei regenerabile

Lăcrămioara Diaconu-Pințea (OX2 Romania): Crește presiunea asupra investitorilor în domeniul energiei regenerabile

14 martie 2024
Large scale
energynomics

Creșterea costurilor capitalului investit pune presiune pe investitorii în industria energiei regenerabile, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager la OX2 România, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

Unii dintre aceștia se orientează spre alte domenii care sunt percepute ca având un nivel de risc mai scăzut. Sectorul regenerabil continuă să fie afectat pe lanțul valoric de lipsa unei competiții reale pe piața producerii de turbine, a subliniat Lăcrămioara Diaconu-Pințea.

OX2 a intrat pe piața din România în 2021 și a achiziționat în doi ani proiecte eoliene totalizând 570 MW. „Toate aceste proiecte beneficiază de autorizații de racordare la rețea (ATR), iar două dintre ele se află aproape de decizia finală de investiție. În România vrem să creștem organic, nu doar prin achiziții, dar în linie cu dinamica la nivel global și local vedem niște probleme în procesul de avizare”, a spus Pințea.

În Europa și Australia, compania a instalat proiecte cu o capacitate cumulată de 500 MW și are în plan proiecte de 1,5 GW, în special în eoliene. La nivel global, compania gestionează un portofoliu de 47 GW, dintre care 36 GW sunt în dezvoltare, iar restul sunt în etapele de construcție și operare.

Modelul de business al OX2 nu se limitează doar la autorizarea și construcția proiectelor, ci include și operațiunile ulterioare. Cu toate acestea, în ciuda intențiilor de creștere organică, compania se confruntă cu provocări în procesul de avizare la nivel local, mai ales în obținerea permiselor de aviație, care pot întârzia proiectele. De altfel, nevoia de conectare și sincronizare a tuturor permiselor necesare reprezintă o prioritate pentru a asigura implementarea eficientă a proiectelor în domeniul energiei regenerabile.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *