Acasă » Electricitate » Kyriakos Mitsotakis, la Eurelectric Power Summit: Grecia poate deveni un exportator net de electricitate

Kyriakos Mitsotakis, la Eurelectric Power Summit: Grecia poate deveni un exportator net de electricitate

23 mai 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Grecia poate deveni un exportator net de electricitate, iar afluxul de investitori în regenerabile este unul semnificativ, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis în cadrul Eurelectric Power Summit.

”Ne-am asumat că Grecia își va închide centralele pe cărbune înainte de 2028. Acum suntem foarte aproape să îndeplinim această țintă, generarea pe lignit a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani, iar energia furnizată a scăzut cu 87% față de nivelul de vârf. Iar, pe măsură ce cărbunele dispare, el e înlocuit cu regenerabile” a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

”Din 2019 ne-am dublat capacitatea de resurse regenerabile, atât solare cât și eoliene, iar Grecia este acum unul din liderii mondiali când vine vorba de penetrarea eolianului și solarului, după Danemarca. În 2023 ne-am dublat investițiile în rețele, față de perioada 2020-2022, și care înregistra și ea cu 50% mai multe investiții față de perioada 2012-2019. Am investit în hidroenergie, am avut două licitații pentru stocaj…PPC are un rol important de jucat în cadrul resurselor hidro, iar managementul adecvat al resurselor hidro poate ajuta atât la echilibrarea rețelei, cât și în asigurarea rezilienței noastre în lupta cu schimbările climatice”, a mai spus el.

El a afirmat că Grecia se confruntă cu un aflux mare de investitori în regenerabile, iar una din resursele pe care se va baza în viitor va fi și eolianul offshore.

”Grecia poate deveni un exportator net de electricitate, în anii ce vor urma. Deja asta se întâmplă pe anumite intervale orare, dar, pe măsură ce ne vom exploata potențialul, aceste ore se vor multiplica. Iar trecând de granițele naționale, am reușit să influențăm și agenda europeană, când vine vorba de energie. Grecia nu mai este percepută ca un copil-problemă al Europei, ci ca o țară de încredere, cu influență la nivel european”, a mai spus el, explicând că Grecia are un rol important de jucat când vine vorba de criza gazelor declanșată de conflictul din Ucraina.

”Am fost primul care a adus problema rețelelor și interconectărilor la nivelul Consiliului European. Acesta a fost punctul de plecare care a determinat apariția Planului de Acțiune al UE în ceea ce privește rețelele. Acestea au rol-cheie de jucat, nu doar în tranziția energetică, ci și în interconexiunea insulelor, cum ar fi Creta- regiunea mea de origine, iar interconexiunile se extind în cadrul celor mai importante insule”.

El a explicat că interconectările ar trebui să joace un rol mai important în Europa, unde lipsa unei piețe unice este cauzată de absența acestora. ”Interconectările ne ajută să ne echilibrăm sistemul mai ușor, în special dacă le coroborăm cu soarele Mediteranei și vântul din nord”.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *