Acasă » Electricitate » Jianu: Plafonarea prețului la energie la iarnă e singura soluție, altfel toate prețurile vor exploda

Jianu: Plafonarea prețului la energie la iarnă e singura soluție, altfel toate prețurile vor exploda

9 septembrie 2021
Consumatori
Energynomics

Singura soluţie a Guvernului este să plafoneze preţul la energie până la primăvară, altfel preţurile produselor şi serviciilor vor exploda, a declarat pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu.

„Preţurile la energie trebuie plafonate, cel puţin pentru o perioadă de timp, până trece iarna, cel puţin 6 luni de zile, e una din soluţii. Plafonarea preţurilor, şi pentru clienţii casnici şi pentru industriali. Sau Guvernul să ia alte măsuri care să nu ducă la aceste scumpiri: scăderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, deşi acestea nu vor avea impact, preţurile tot vor creşte pentru populaţie. Plafonezi preţurile, asta e singura soluţie să trecem (iarna, n.r.) şi din primăvară (Guvernul, n.r.) să reuşească să regândească lucrurile”, a afirmat Florin Jianu, la finalul unei conferinţe de presă.

Preşedintele organizaţiei patronale a IMM-urilor a atras atenţia că multe întreprinderi mici şi mijlocii au fost nevoite deja să majoreze preţurile la servicii, deoarece fie li s-au mărit şi lor facturile la utilităţi, fie aşteaptă scumpiri.

„Sunt şi măsuri pe termen mediu şi lung, care înseamnă investiţii în capacităţi de producţie, în principal investiţii publice, dar şi investiţii private, care au rămas neterminate de companiile statului. (…) Apoi, gazul din Marea Neagră. Altă măsură sunt fondurile europene, care înseamnă scheme de susţinere pentru independenţa energetică a întreprinderilor mici şi mijlocii, investiţii în infrastructură şi aşa mai departe. Dar singura soluţie pe care noi o vedem în acest moment este plafonarea preţului, altfel va exploda totul. Noi deja am început să primim diverse scrisori, inclusiv eu acasă, scrisori în care se anunţă mărirea taxei la şcoala nu ştiu care, şi altele, pentru că li s-au mărit facturile şi urmează şi pentru ei scumpiri”, a precizat Florin Jianu.

Liderul Consiliului Naţional al IMM-urilor a subliniat că, potrivit unui sondaj intern la care au participat, între 17 august şi 3 septembrie, 760 de conducători de IMM-uri, 97,9% dintre respondenţi au menţionat că scumpirile din ultima perioadă le-au crescut costurile pentru serviciile sau produsele proprii.

„Toată lumea are problema creşterii preţurilor (la energie, n.r.). Impactul va fi şi asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, şi asupra angajaţilor. Şi la companii au crescut costurile în prezent. 97,9% dintre antreprenori au spus că au costuri suplimentare, în principal din cauza energiei”, a menţionat Florin Jianu.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele CNIPMMR a arătat că marile companii din energie speculează momentul liberalizării pieţei de energie, iar țări precum Ungaria au introdus o suprataxă de 90% pe profitul pe care îl fac companiile energetice.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *