Acasă » Electricitate » Jasmina Trhulj: Integrarea cu piața UE va aduce Serbiei mai multă stabilitate, mai multă reziliență și o referință de preț mai bună

Jasmina Trhulj: Integrarea cu piața UE va aduce Serbiei mai multă stabilitate, mai multă reziliență și o referință de preț mai bună

19 iulie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Integrarea țărilor din Balcanii de Vest pe piața UE va însemna pentru regiune mai multă stabilitate, mai multă reziliență și un semnal de preț mai bun pentru piețele noastre, a declarat Jasmina Trhulj, șefa unității de electricitate din cadrul Secretariatului Comunității Energiei, în cadrul evenimentului „Abordare Regională – Belgrad 2022”, organizat de Energynomics.

„Mă bucur că discutăm astăzi despre oportunitățile dintre Serbia și România în sectorul energetic, pentru că energia se află în centrul cooperării regionale. Comunitatea Energetică este o organizație internațională înființată în baza unor tratate semnate de UE, pe de o parte, și de 9 părți, dintre care 6 părți din Balcanii de Vest, dar și de Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Organizația noastră a fost înființată pentru a apropia UE de țările vecine și pentru a extinde efectiv legislația și piața europeană către aceste țări. Până în prezent s-au înregistrat multe realizări în ceea ce privește aducerea pieței UE în regiune, iar astăzi ne concentrăm asupra unor evoluții recente în acest sens. Având în vedere criza energetică cu care ne confruntăm, a devenit și mai important să consolidăm cooperarea în regiune pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și pentru a stimula energiile regenerabile, eficiența energetică și a accelera tranziția energetică. Trebuie să subliniez faptul că există o mică diferență între statele membre europene și regiunea noastră în ceea ce privește dependența de gaz, care este un subiect fierbinte. Piața de electricitate din Balcanii de Vest este dependentă în proporție de 2% de gaz, dar noi [Serbia] suntem mai dependenți de cărbune: peste 60-70%”, a spus ea.

Anul trecut, la Belgrad, a fost realizată o etapă importantă, când consiliul ministerial a adoptat mai multe documente pentru a apropia regiunea de pachetul privind energia curată. A fost adoptată, de asemenea, o foaie de parcurs clară privind decarbonizarea.

„În regiunea noastră nu există un preț impus pentru carbon, ceea ce introduce o diferență uriașă între piețele noastre. Prețurile vor fi mai mari la nivel industrial, atunci când vom introduce taxarea carbonului”, a adăugat ea.

„Trebuie să adoptăm obiectivele pentru 2030 pentru regiune, deoarece nu avem încă niciun obiectiv în regiune. Le vom adopta în cadrul următorului consiliu ministerial. Acesta ar trebui să stabilească un obiectiv clar pentru țările noastre. De asemenea, odată cu adoptarea planurilor privind energia și clima, ar da mai multă predictibilitate pentru oricine vine în regiune.”

Un alt pachet pentru integrarea și dezvoltarea pieței va fi adoptat în curând. „Acesta este un act legislativ esențial, deoarece ar permite cuplarea pieței regiunii noastre cu piața UE Integrarea cu piața UE ne va aduce mai multă stabilitate, mai multă reziliență și un semnal de preț mai bun pentru piețele noastre”, a subliniat ea.

Conferința “Abordare regională – Belgrad 2022” a fost organizată de Energynomics și partenerii săi ABB România, Wiren, cu sprijinul Centrului Român al Energiei – CRE și al Comunității Energetice.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *