Acasă » Electricitate » Branislava Kovacevic: Serbia va avea propriul său plan național integrat privind energia și clima

Branislava Kovacevic: Serbia va avea propriul său plan național integrat privind energia și clima

Bogdan Tudorache

Serbia va avea propriul Plan național integrat privind energia și clima până la sfârșitul anului, a declarat Branislava Lepotic Kovacevic, doctor în drept, președintele Asociației sârbe a avocaților specializați în domeniul energetic, în cadrul evenimentului „Abordare Regională – Belgrad 2022”, organizat de Energynomics.

Asociația sârbă a avocaților specializați în domeniul energetic a fost înființată în 2018, ca un organism interdisciplinar care să ofere cunoștințe despre legislația în domeniul energiei.

„Este foarte important să avem un cadru juridic foarte clar. O bună explicație și înțelegere a acestui cadru juridic este foarte importantă pentru investitori. Mă bucur că Serbia a adoptat anul trecut un nou pachet de legi privind energia. A fost adoptată și o parte din legislația secundară, dar există mai multe prevederi legale care sunt încă în pregătire. Alte legi mai noi includ utilizarea surselor regenerabile, adoptate separat pentru acest sector. Am adoptat legea privind eficiența energetică, armonizată cu legislația UE, care sprijină noile evoluții. De asemenea, au avut loc schimbări și în sectorul minier. Prima lege a energiei din Serbia a fost adoptată în 2004 și a fost prima lege care a urmat calea UE în sectorul energetic. Un articol foarte important este obligația de a adopta un plan național integrat privind energia și clima (PNIESC). Avem, de asemenea, o strategie națională de dezvoltare, dar planul este ceva nou, care arată, de asemenea, importanța climei în energie. Nu vom dezvolta energia ca un domeniu distinct. Trebuie să ne gândim și la problema climei, prin urmare, PNIESC va fi adoptat până la sfârșitul anului. De asemenea, noua lege a energiei definește noi activități și noi actori pe piață. Acest lucru înseamnă că deschidem legislația pentru a ne dezvolta activitățile – ne gândim și la stocarea energiei electrice, la hidrogen și la tranzacționare, precum și la dezvoltarea unui sector al gazelor cu ridicata. Noii actori de pe piață sunt prosumatorii, stocarea energiei electrice și agregatorii”, a spus ea.

Cadrul juridic pentru sectorul electromobilității este, de asemenea, așteptat în curând, și există o nouă definiție pentru energia termică, din punct de vedere legal, a adăugat ea.

DESCARCĂ PREZENTARE BRANISLAVEI KOVACEVICI

Legea privind energiile regenerabile este absolut nouă, dar preia o mică parte din cadrul legal anterior. „Definim tehnologiile regenerabile disponibile pentru a fi sprijinite, ceea ce este foarte important atunci când ne gândim la investiții. Există două sisteme de subvenții pentru sursele regenerabile, feed-in-tariff și market premiums. Subvențiile au un plafon și un termen limită. Sistemul feed-in-tariff se aplică pentru capacități mai mici de 500 kW, iar pentru capacități mai mari se pot aplica ambele. Există, de asemenea, un sprijin oferit pentru căldura regenerabilă și pentru tehnologiile inovatoare, pentru că am dezvoltat o bază legislativă pentru sursele regenerabile de energie în sectorul transporturilor. Investitorii care nu cer subvenții pot obțin, de asemenea, garanții de origine pentru producția lor de energie”, a mai spus ea.

Eficiența energetică are, de asemenea, un rol central în strategia națională. „A apărut o nouă instituție, Direcția pentru promovarea și finanțarea eficienței energetice”, a mai spus ea.

„În cele din urmă, există noi amendamente privind explorarea minieră, care au în vedere inclusiv decarbonizarea și protecția mediului.”

Conferința “Abordare regională – Belgrad 2022” a fost organizată de Energynomics și partenerii săi ABB România, Wiren, cu sprijinul Centrului Român al Energiei – CRE și al Comunității Energetice.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *