Acasă » Electricitate » Iulian Iancu cere revenirea la prețuri reglementate; reducerea TVA este o mare eroare

Iulian Iancu cere revenirea la prețuri reglementate; reducerea TVA este o mare eroare

14 ianuarie 2022
Consumatori
Energynomics

Iulian Iancu, fost preşedinte al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, propune revenirea la un preţ reglementat la energie şi gaze naturale şi spune că reducerea TVA este o mare eroare.

Potrivit lui Iancu, avem o situație excepţională, cu repercusiuni dramatice în economie și trebuie să intervenim cu o măsură excepțională. Iulian Iancu spune că reglementarea preţului este permisă în tratatul UE.

“Poți să reglementezi 6 luni prețul și după aceea să prelungești încă două-trei luni , timp în care îți pui la punct mecanismele de piață și de funcționare. Preț reglementat înseamnă plafonarea prețului final, iar legea se poate modifica într-o jumătate de oră. Adică la gaze impui 250 lei pe MWh, la energie 340 de lei per MWh. Acesta este prețul și de aici ANRE are obligaţia să repartizeze acest preț pe producător, transportator, distribuitor, furnizor. A făcut-o 15 ani, de ce nu am ști să o facem 6 luni?”, a spus el, conform financialintelligence.ro.

“80% din producția de gaze este indigenă, este a noastră. 80% din producția de energie este a noastră. Nu este niciun motiv pentru care preţurile să crească de 7 ori, de 10 ori. Niciun motiv! Toate argumentele că în Europa şi în toată lumea au crescut preţurile nu au nicio treabă cu România din motivele pe care le-am spus mai sus. Observăm că totul s-a produs în luna august 2021. Brusc, aşa peste noapte, au început să crească preţurile fără nicio legătură cu costurile”, a mai spus Iancu.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *