Acasă » Interes general » Isărescu: Scăderea prețurilor energiei, printre principalii factori care au calmat inflația

Isărescu: Scăderea prețurilor energiei, printre principalii factori care au calmat inflația

10 august 2023
Electricitate
energynomics

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că este foarte greu să faci ce a făcut România anul trecut, “adică să dai inflația în jos şi să nu creezi recesiune”. El a precizat că este un balans dificil de realizat care până acum ”ne-a ieşit”, menționând că acest lucru a însemnat o prelungire a excedentului de cerere, conform News.ro. Totodată, el a precizat că printre principalii factori care au coborât rata inflației s-a numărat și dezinflația puternică de la nivelul bunurilor energetice.

“Rata anuală a inflației, măsurată cu indicatorul Indicele prețurilor de consum, calculat de Statistica din România, şi-a accentuat parcursul descendent în trimestrul II 2023… Determinanții principali care au dus rata inflației în jos sunt dezinflația puternică la nivelul bunurilor energetice, continuarea corecției cotațiilor la materiile prime, acordul procesatorilor şi comercianților locali de a reduce prețul de consum al laptelui, temperarea în continuare a aşteptărilor inflaționiste ale operatorilor economici, iar în sens opus au acționat câțiva factori, menționez acum: creşterea costurilor cu forța de muncă, tendința încă ascendentă a prețurilor de import cu toată stabilitatea cursului şi persistența excedentului de cerere, care însă este în atenuare vizibilă. Ne menținem însă pe cea mai bună poziție la nivel regional din perspectiva ratei inflației, mai ales dacă avem variația medie anuală, suntem în continuare pe locul 9”, a explicat guvernatorul BNR, în cadrul Raportului asupra inflației.

El a precizat că se înregistrează o scădere a prețurilor la combustibil şi o există o evoluție favorabilă pe segmentul alimentelor procesate.

“Aceasta este compoziția indicelui prețurilor de consum şi observați parte negativă pentru prima oară, trimestrial, avem evoluție la combustibil, evoluții negative, în sensul de descreştere a prețurilor, de scădere a prețurilor. Ce mai observăm? Că avem şi evoluție favorabilă pe segmentul alimentelor procesate. Fluctuația cotației țițeiului la niveluri inferioare celor din anul precedent a menținut variațiile anuale ale prețurilor combustibililor în teritoriu negativ în T2, în trimestrul doi. Prețurile la pompă sunt, hai să le numim, rezonabile. Orice creştere nu dă bine, dar sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut. Cotațiile materiilor prime şi-au continuat corecția, cu efecte benefice de-a lungul lanțurilor de producție. Această evoluție a materiilor prime ne-a influențat pozitiv şi pe noi, dar nu numai pe noi, în general, inflația în lume, în Europa, trăim în Europa, a venit în jos grație acestei evoluții, de data asta favorabilă, a cotațiilor principalelor materii prime. În consecință, după ce ne-am speriat anul trecut, datorită prețurilor producției industriale care, observați, cresc foarte mult, acestea au venit în jos la niveluri foarte apropiate de cele ale indicelui prețurilor de consum”, a transmis Mugur Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *