Acasă » Interes general » E.ON România susține Asociația Zi de Bine în amenajarea unui cabinet dentar școlar în Cluj

E.ON România susține Asociația Zi de Bine în amenajarea unui cabinet dentar școlar în Cluj

10 august 2023
Interes general
energynomics

Asociația Zi de Bine amenajează un cabinet stomatologic școlar pentru 1.800 de copii care au nevoie de îngrijiri stomatologice și organizează ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală, proiectul fiind susținut de E.ON România. Cabinetul se va afla în comuna Cătina, județul Cluj, și va deservi și copiii aflați în comunele limitrofe. În cadrul proiectului „Zi cu Zâmbet” copiii vor avea acces gratuit la ajutor specializat, asociația acoperind costurile tratamentelor pe o perioadă de 3-6 luni.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin vor oferi 40.000 de euro pentru realizarea acestui program.

În România, doar 18,6% din școli au un cabinet medical general și numai 3% dispun de un cabinet medical dentar. În plus, în mediul rural există doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în 2019, dintre care doar șapte oferă și servicii stomatologice.

La nivel național, 90% dintre români au probleme stomatologice, iar 44% nu mai au dinți naturali. În mediul rural, unde trăiesc peste 9 milioane de români, spălatul pe dinți nu reprezintă o prioritate, iar medici stomatologi sunt prea puțini.

„Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, 63% dintre români nu se spală pe dinți. Și asta în ciuda programelor de conștientizare a importanței igienei orale, susținute mai degrabă de mediul privat și organizații nonguvernamentale decât de stat. Ceea ce ne spune că e în continuare nevoie de demersuri concrete în acest domeniu. Prin proiectul „Zi cu zâmbet” ne dorim să îi încurajăm pe copii să zâmbească mai mult, însă în același timp, ne dorim să tragem un semnal de alarmă privind gravitatea situației și urgența de a prioritiza acest sector al sănătății orale”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *