Acasă » Electricitate » Iran: Sancțiunile SUA taie accesul firmelor petroliere americane

Iran: Sancțiunile SUA taie accesul firmelor petroliere americane

7 februarie 2017
Electricitate
energynomics

Deși Iranul nu a impus restricții asupra companiilor petroliere din SUA care doresc să participe la proiecte energetice în această țară, sancțiunile americane fac imposibilă o astfel de cooperare, spune ministrul adjunct pentru Petrol al Iranului.

„Iranul nu a impus nici o restricție cu privire la companiile americane, dar ele nu pot participa la noi licitații (de petrol și gaze) datorită legilor din SUA”, a spus Amir Hossein Zamaninia, ministru adjunct al petrolului, citat de către stat Agenția de știri IRNA.

„Din cauza sancțiunilor Congresului SUA, companiile petroliere americane nu pot lucra în Iran”, a adăugat el.

Iranul a declarat sâmbătă că va organiza prima licitație a țării la mijlocul lunii februarie, în urma ridicării sancțiunilor internaționale pentru dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale.

Cel de-al treilea mare producător de petrol al OPEC speră să atragă companii străine care să investească în Iran și să stimuleze producția, după ani de investiții reduse. Cu toate acestea, firmele străine nu au arătat un interes prea mare, în pofida ridicării sancțiunilor, potrivit Reuters.

Noua administrație a SUA condusă de Donald Trump a impus vineri noi sancțiuni Iranului, pe care le declară ca inițiale. Administrația americană susține că Washington-ul nu o sa mai ”închidă ochii” la acțiunile ostile ale Iranului.

Zamaninia a condamnat adoptarea sancțiunilor și a declarat că „aceste acțiuni nu au avut nici un efect, iar companiile internaționale sunt încă dornice să facă afaceri cu Iranul.”

Concenrul anglo-olandez Royal Dutch Shell a semnat un acord provizoriu în decembrie pentru a dezvolta zăcămintele de petrol și gaze naturale iraniene de la Soutch Azadegan, Yadavaran și Kish.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *