Acasă » Interes general » Investitorii preferă companiile care țin cont de criteriile de ESG

Investitorii preferă companiile care țin cont de criteriile de ESG

16 decembrie 2022
ESG
energynomics

Fondurile alocate investițiilor în domeniul ESG (environmental, social, and corporate governance) au crescut în ultimii trei ani la 2,5 trilioane de dolari, de la sub 1 trilion de dolari în 2019, a declarat Călin Meteș, Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea, la Gala în cadrul căreia industria energetică a sărbătorit câștigătorii la cea de-a X-a ediție a Energynomics Awards.

”ESG a devenit o temă mainstream. Până acum câțiva, investitorii se uitau superficial la asta, dar acum ESG este inclus în agenda investitorilor și acest lucru este dovedit de cifre. Vedem că au crescut foarte mult sumele pe care investitorii le alocă ESG. În 2019, totalul fondurilor pentru ESG era sub un trillion de dolari, iar la jumătatea acestui an avem 2,5 trilioane de dolari”, a spus Meteș.

El a adăugat că statistica arată că firmele care acordă atenție cerințelor ESG au avut o performanță de peste trei ori mare mai bună comparativ cu firmele care nu sunt interesate de acest domeniu, respectiv de 32% față 10%.

Totodată, fluxurile de capital care au intrat, în prima jumătate a anului 2022, în fondurile care investesc în companii care respectă criteriile ESG, s-au ridicat la 120 de miliarde de dolari, în condițiile în care piața financiară a trecut printr-o perioadă ”extrem de tumultuoasă” în care au avut loc outflow-uri de 140 miliarde de dolari.

”Cu alte cuvinte, chiar dacă anumiți bani au ieșit din piață, investitorii au avut în continuare încredere să investească în fondurile care respectă aceste criterii”, a mai spus Meteș.

Din 2013, premiile oferite de Energynomics au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Partenerii Energynomics din acest an au fost ABB, BCR, Cason Engineering, CIS GAZ, Clenergy, Delgaz Grid, Electrica, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, ENGIE Romania, European Energy, EximBank, Franklin Templeton Bucharest, Huawei, Hidroelectrica, ING Bank Romania, Monsson, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Pixii, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, SAS Romania, Schneider Electric, Signify, Simtel, Skyborn Renewables, Transelectrica, Transgaz, Volt, Wiren. Cu sprijinul Alexandrion Group, Niran Cosmetics.

Parteneri strategici pentru ediția Energynomics Awards 2022 au fost ACCER, ACUE, AFEER, AIIR, CRE, EFdeN, EPG, FEL, FPPG, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.

Partener de monitorizare: Klarmedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *