Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Introducerea noilor accize la carburanți a fost amânată cu trei luni… deocamdată

Introducerea noilor accize la carburanți a fost amânată cu trei luni… deocamdată

19 decembrie 2013
Consumatori
energynomics

Introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți la carburanți a fost amânată cu trei luni prin ordonanță de urgență, până la 31 martie 2014. Mediafax a intrat în posesia unor informații care atestă că amânarea a fost aprobată după ce decretul de promulgare al bugetului de stat a fost semnat de președintele Traian Băsescu. În dosarul accizelor suplimentare, președintele anunțase de la început că nu va promulga bugetul propus dacă accizele propuse sunt introduse.

Dezbaterea pe buget și pe accize a fost profund politizată, un compromis fiind necesar pentru ca bugetul să fie promulgat. Una dintre variantele intermediare de lucru anunțată de premierul Victor Ponta fusese ca Guvernul să negocieze cu instituțiile internaționale amânarea accizei la motorină. Cea pentru benzină ar fi urmat să fie aplicată de la 1 ianuarie 2014.

Accizele noi, introduse peste trei luni ori niciodată

Deși ordonanța de guvern spune că introducerea accizelor este amânată pentru trei luni, președintele Traian Băsescu și-a exprimat convingerea miercuri că acestea nu vor mai fi introduse niciodată și a oferit Guvernului cuvinte de laudă privind înțelepciunea dovedită.

„Acest lucru creează premisele că colaborăm, Guvern şi Preşedinţie, pentru a obţine nişte condiţii realiste, favorabile ţării şi relansării creşterii economice în 2014, în discuţiile pe care le vom avea în ianuarie”, a spus Traian Băsescu, adăugând: „Convingerea mea este că cele trei luni vor fi prelungite la «pentru totdeauna»”.

Neaplicarea taxelor pe combustibili, împreună cu întărirea capacității operaționale a ANAF în ceea ce privește evaziunea fiscală, fac posibile discuții de reducere a CAS după primele șase luni ale următorului an, a mai spus Traian Băsescu.

„Sunt convins că acest lucru se poate. Totul este să vrem şi să lucrăm prioritar pentru relansare economică, cu efecte pozitive, inclusiv pentru populaţie, nu numai pentru economie, dar cu diminuarea dorinţei de a privi bugetul ca pe un instrument cu care să ne servim baronii locali”, a afirmat președintele. Traian Băsescu a criticat îndelung accizele propuse ca fiind destinate alimentării clientelei de partid și umplerii cuferelor pentru campaniile electorale care vor avea loc în 2014.

Cine va explica în fața FMI și UE decizia de amânare a accizelor?

Premierul Victor Ponta afirmase înainte de promulgarea bugetului că ar vrea ca acciza la motorină, combustibil folosit îndeosebi de transportatori, să fie amânată pentru trei luni, urmând a fi introdusă doar cea la benzină. Pe de altă parte, acum președintele Traian Băsescu spune că își asumă explicarea în discuțiile cu FMI din ianuarie, a erorilor legate creşterea accizei la carburant. România pare a avea avantajul că „deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii (FMI și UE –n.r) nu au reacţionat negativ sau şi-au menţinut neutralitatea. Reluăm discuţiile în ianuarie, când vine misiunea de evaluare a FMI”, a subliniat Traian Băsescu.

Acesta a reiterat totuși hotărârea de neclintit de a nu aproba niciodată majorarea taxelor pe combustibil. „Este dreptul meu constituţional. De ce? Nu pentru că nu vreau, ci pentru că văd bugetul, văd resursele şi îmi dau seama că nu este necesară introducerea acestei taxe suplimentare”, a spus Traian Băsescu, adăugând că poziția sa a fost legată de dorința „de a corecta o greşeală făcută în negocierile cu FMI şi Banca Mondială”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *