Acasă » Electricitate » În februarie, licitații pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei termice din București

În februarie, licitații pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei termice din București

14 ianuarie 2021
Cogenerare
energynomics

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat că în luna februarie vor fi lansate licitațiile pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei termice din Capitală. “Vom avea la dispoziție 500 de milioane de euro pentru a pune la punct într-o măsură importantă sistemul de termoficare (distribuția plus producția)”, a declarat Nicușor Dan.

În septembrie 2021, Compania Municipală Termoenergetica București anunța că Primăria Municipiului București (PMB) va avea la dispoziție fonduri europene în cuantum de 278 milioane de euro pentru modernizarea sistemului centralizat de distribuție a agentului termic. Pe 11 noiembrie 2020, primarul Nicușor Dan a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 22% din rețeaua principală de termoficare din București, în valoare de 1,6 miliarde de lei (circa 328 de milioane de euro), din care 1,3 miliarde de lei, fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Fondurilor Europene spunea atunci că Primăria Capitalei va mai beneficia de o finanțare suplimentară de 200 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru modernizarea rețelei de termoficare.

„Mesajul meu pentru companiile de construcții care lucrează în branșă este că vom fi foarte serioși”, a mai declarat astăzi primarul Dan. “Îi invit pe toți să se înscrie la aceste licitații. Este foarte mult de muncă și îi asigur că nu se va întâmpla cum s-a întâmplat până acum în Primăria Capitalei, cu plăți întârziate șase luni, un an, un an și jumătate”, a transmis el.

Alte 370 de milioane de euro ar trebui să ajungă la ELCEN, producătorul de energie termică din București, prin Fondul de Modernizare, pentru creșterea randamentului centralelor Progresul, CET Vest și Sud.

Primăria vrea să cumpere ELCEN pentru un miliard de lei

Primarul general al Capitalei a mai anunțat, astăzi, intenția Municipalității de a cumpăra ELCEN. „O condiție pe care am pus-o în intenția pe care am exprimat-o a fost să facem o reevaluare a activelor pe care vrem să le preluăm. Mă aștept să fim sub un miliard de lei. Atât ELCEN, cât și creditorii lui, în momentul în care în vechea administrație s-a pus această problemă, au fost de acord cu o eșalonare […]. Deci, probabil că dacă vom ajunge să facem această preluare, pe care eu mi-o doresc, prețul pe care va trebui să îl plătim în cursul anului 2021 este undeva la 200-300 de milioane de lei”, a spus primarul.

Potrivit lui Nicușor Dan „în cel mai fericit scenariu”, achiziția ar putea fi realizată în luna mai. „Pentru a reface acea evaluare, termenul este de o lună – o lună și jumătate. În rest, toți ceilalți sunt pași procedurali”, a explicat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *