Acasă » Interes general » Economics&Markets » Impetum Group: Managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație

Impetum Group: Managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație

Gabriel Avăcăriței

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în Q1 2021, iar perspectiva evoluției acesteia în următoarele luni este de asemenea mai bună, cu doar 17% dintre manageri considerând că PIB-ul va scădea (în comparație cu 46% în Q4 2020), se arată într-un nou studiu realizat de Impetum Group. Companiile încep să se confrunte cu alte provocări precum creșterea costurilor de producție, creșterea nivelului inflației și retenția de personal, conform rezultatelor CONFIDEX Q1 2021.

”CONFIDEX Q1 2021 ne arată o creștere a încrederii și a stării de spirit în rândul managerilor. Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arată de asemenea o evoluție pozitivă. Cu toate acestea, deși managerii prevăd o îmbunătățire a PIB și a șomajului, în 2021 am remarcat și predicția unui an cu o inflație mai ridicată, pe fondul creșterii prețurilor la anumite materii prime”, declară Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Față de Q4 2020, CONFIDEX Q1 arată o schimbare profundă a percepției asupra evoluției economiei: mai putini manageri cred că șomajul va crește (36% vs 54%) dar mai mulți declară că inflația va crește (74% vs 58%). În consecință, peste 60% dintre manageri susțin că vor regândi strategia companiei, prioritizând investițiile în inovare și digitalizare. Oarecum contradictoriu, sunt mai mulți manageri preocupați de creșterea productivității, ca principal motor de relansare economica (mai mult de două treimi), în timp ce numărul celor deciși să facă investiții în IT și R&D este în scădere.

Totodată, scade preocuparea managerilor pentru creșterea vânzărilor (-12%) și crește cea pentru retenția de personal (+5%).

„Comparativ cu previziunile făcute la începutul lui 2021, managerii sunt mai prudenți în privința evoluției cifrei de afaceri (-1%) și a profitului (-4%) până la finalul anului 2021. De asemenea, observăm și o reducere cu 3% a numărului de angajați. În privința investițiilor și a costurilor de producție, previziunile inițiale rămân stabile”, a adăugat Andrei Cionca.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *