Acasă » Petrol și Gaze » Furnizare » Delgaz Grid investește 126 mil. euro în acest an în rețele

Delgaz Grid investește 126 mil. euro în acest an în rețele

18 mai 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, va investi în acest an 612 milioane de lei (126 milioane euro), prioritar pentru modernizarea și extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, a anunțat compania. Bugetul alocat investițiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România. În 2020 compania a investit 550 milioane lei (114 milioane de euro), în special pentru modernizarea sistemului de distribuție.

În acest an compania și-a propus să investească 612 milioane lei (126 milioane euro), cu 11% mai mult faţă de anul anterior. În sectorul gazelor naturale sunt prevăzute investiţii de 285 milioane lei (58 milioane euro), în creștere cu 8% față de anul 2020, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuire şi protecţie catodică). Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului vor fi modernizate stații de reglare măsurare (SRM). O altă prioritate pentru acest an o reprezintă extinderea sistemului de distribuție a gazelor natura-le și racordarea noilor consumatori. În segmentul energiei electrice sunt programate investiţii în valoare de 327 milioane lei (67 milioane euro), în creștere cu 15% față de anul 2020, din care 26,5 milioane lei (5,4 milioane euro) reprezintă fonduri UE, în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie urban și rural, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor și posturilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pen-tru racordarea de noi consumatori, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.

”Pentru SMART Metering – în acest an ne-am propus instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente și astfel circa 22% dintre clienții Delgaz Grid vor avea contorizare SMART. Pentru perioada 2021-2028 ne propunem montarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028”.

În acest moment, cinci proiecte cu fonduri europene, în valoare de 191,5 milioane lei și beneficiind de cofinanțări de 118,7 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare. Două dintre acestea vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt stații de transformare din județele Iași și Vaslui, un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iași, iar cel mai recent proiect aprobat are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al rețelei de distribuție de energie electrică (ADMS) într-o zona omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava. De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmărește obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă. Totodată, compania a depus patru proiecte în valoare de circa 181 milioane lei, care se află în diferite etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităților responsabile.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *