Acasă » Petrol și Gaze » Ilie Tutunaru, Moldovagaz: Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată

Ilie Tutunaru, Moldovagaz: Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată

5 octombrie 2021
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

În ultimul an, în Republica Moldova s-a modificat esențial cadrul normativ în domeniul gazelor, fiind emise un număr de legi care facilitează liberalizarea pieței, a spus Ilie Tutunaru, Membru al Consiliului de Administrație, Moldovagaz, în cadrul evenimentului Abordare regională: Chișinău 2021, organizat de Energynomics.

“A fost introdusă, în legea gazelor naturale, noțiunea de serviciu de transport de tip backhaul, ce a permis introducerea unui nou tip de serviciu în sfera de transport al gazelor. A fost modificat Titlul VI, privind echilibrarea rețelei, au intrat în vigoare noile reguli ale pieței gazelor, la finalul anului 2020”, a spus el.

”Piața gazelor naturale din Republica Moldova este liberalizată și numărul furnizorilor licențiați a crescut în ultimii doi ani”, a mai spus el. Deși numărul furnizorilor a crescut cu 6 anul trecut, și cu 5 în acest an, până la 25 de companii titulare de licențe, nu toți furnizorii sunt activi, a explicat el. ”Însă posibilitatea de a intra pe piața din Republica Moldova există”, a comentat Tutunaru.

Moldovagaz este liderul pieței din Moldova pe partea de furnizare, deținând o cotă de piață de 92% în primul semestru al anului curent, similară cu cea a anului 2020. Este urmat de Transautogaz (deținut tot de Moldovagaz), cu 3,4% în primul semestru din acest an (S1 2021) (în coborâre față de 4,2% pe tot anul trecut) și de SD Engineering, cu 1,8% în S1 2021 (în creștere de la 0,9% în 2020). ”Au intrat noi furnizori pe piața gazelor naturale, în 2020, mai ales pe fondul unor prețuri atractive, pe perioada pandemiei”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ILIE TUTUNARU

În S1 2021, gazele au fost în principal procurate de la Gazprom, iar piața a fost dominată de consumul populației (38,4%), complexul energetic (35%), agenți economici (22%) și instituții publice (4,5%), a mai arătat reprezentantul Moldovagaz.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *