Acasă » Termo » Iancu: Niciodată cărbunele nu va concura cu alte surse de energie

Iancu: Niciodată cărbunele nu va concura cu alte surse de energie

11 iulie 2016
Electricitate
energynomics

Cărbunele este necompetitiv și se știa acest lucru când a fost elaborată legislația anterioară în domeniul energiei, la începutul anilor 2000, susține Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

„Această lege nu a mai fost modificată din 2012 până astăzi. În mixtul energetic al României, producătorii care au cel mai mare cost pentru producția de energie, adică cei care folosesc cărbunele — obligați fiind să funcționeze în condiții exclusiv de piață, condiții care au fost stabilite în anul 2000, în mod eronat în opinia mea, pentru că niciodată cărbunele nu va putea concura cu hidroenergia, cu gazele naturale sau cu nuclearul — au fost dezavantajați din start, împărțind capacitățile de producție pe tipuri de combustibil”, a spus Iancu, citat de Agerpres.

Acum producătorilor ”li se oferă o șansă, care nu este un avantaj extraordinar sau uriaș, acela de a putea să-și construiască propriul mixt de producție de energie, astfel încât el să facă față unui preț concurențial, adică să-și mențină statutul de participare pe platforma concurențială.”

Astfel, modificările aduse Legii-cadru a energiei electrice (123/2012), adoptate recent de Parlament, nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuși aceștia până acum, a declarat Iancu.

Una dintre modificările operate conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piața internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, „producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piață internă sau la export energia electrică”.

Iancu a explicat că acest lucru se va face tot în cadrul bursei de energie OPCOM, deci nu va fi vorba de contracte directe încheiate în afara pieței centralizate.

În urmă cu câteva zile, Laurențiu Ciurel, fostul director general al Complexului Energetic Oltenia, declara, potrivit presei locale, că parlamentarii de Gorj au făcut presiuni în Parlament pentru ca aceste modificări legislative să fie adoptate. Conform lui Ciurel, Iulian Iancu ar fi făcut presiuni ca această lege să fie adoptată înainte de vacanța parlamentară.

Iancu a negat însă că ar fi făcut presiuni.

”Asupra comisiei noastre și asupra mea nu a fost nici o presiune… Eu nu puteam să fac presiuni, pentru că legea a ajuns la noi la Comisie în faza de dezbatere în plen. Noi am dezbătut-o așa cum am dezbătut orice act normativ”, a susținut Iancu.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) precizează într-un comunciat că aplicarea actului normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale (123/2012), adoptat de Plenul Parlamentului și transmis Președinției spre promulgare, poate conduce la grave prejudicii produse participanților la piață, prin crearea premiselor unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate.

AFEER propune ca Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 — Legea energiei electrice și a gazelor naturale să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanții la piață la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *