Acasă » Electricitate » Hidro » Hidrogenul poate fi folosit pentru echilibrul sistemului energetic şi în transporturi

Hidrogenul poate fi folosit pentru echilibrul sistemului energetic şi în transporturi

19 mai 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Hidrogenul poate fi folosit pentru echilibrul sistemului energetic şi în transporturi, se arată în studiul „Hidrogenul – un nou capitol al tranziţiei energetice”, realizat de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

„Dacă ne propunem să încălzim toată ţara cu hidrogen verde, asta ar însemna ca absolut toţi să plătească cel puţin cu 500% mai mult costurile cu respectiva energie, fără a lua în considerare modificările de reţea şi modificările la instalaţiile de utilizare. Totodată, ar trebui să consumăm toată apa care curge într-un an pe principalele râuri din România: Mureş, Olt, Tisa şi Siret. Adică toată apa din ele, nu mai bem, nu mai mâncăm, nu mai facem irigaţii, ci am transforma-o să obţinem atâta hidrogen ca să încălzim tot ceea ce înseamnă imobile din România”, a afirmat Dumitru Chisăliţă, preşedintele asociaţiei, citat de Agerpres.

În plus, hidrogenul este un combustibil mult mai periculos, viteza de ardere este de patru ori mai mare decât la gaze naturale, iar riscul unor accidente este crescut.

Chisăliţă nu consideră că vom putea atrage fonduri europene pentru a realiza conducte care să alimenteze casele oamenilor cu hidrogen, deşi autorităţile române speră să atragă 600 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru astfel de reţele.

„Există un proverb românesc care spune că minciuna are picioare scurte, nu cred că este o modalitate bună să mergem cu astfel de idei. Hidrogenul poate să fie ceea ce este recomandat să fie astăzi: o substanţă care poate să descongestioneze reţelele de energie electrică, acolo unde există congestii şi ştim cu toţii că avem zone unde energia regenerabilă se găseşte în cantităţi mari”, a continuat reprezentantul AEI.

Potrivit acestuia, Germania a făcut un studiu în urma căruia s-a ajuns la concluzia că, în loc să construiască reţele care să dubleze reţelele existente, dacă ar folosi instalaţiile de gaze ar face o economie de 12 miliarde de euro.

Hidrogenul poate rezolva dezechilibrele majore cauzate de consumul variabil şi sursele variate de energie regenerabilă şi de asemenea poate juca rolul combustibilului pentru transport greu, maritim sau fluvial şi chiar aerian. Toate acestea se pot face cu o condiţie minimală: profesionalism, studiu, cercetare, care înseamnă să înţelegem că hidrogenul este o substanţă periculoasă, este o substanţă scumpă, este dificilă, dar poate fi stăpânită şi poate aduce plus valoare dacă o folosim într-un mod inteligent”, a adăugat Chisăliţă.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.