Acasă » Electricitate » Distribuţie » Hidroelectrica vrea să demonstreze randamentul scăzut al proiectului Tarnița

Hidroelectrica vrea să demonstreze randamentul scăzut al proiectului Tarnița

4 aprilie 2014
Distribuţie
energynomics

Hidroelectrica va testa timp de o lună cinci hidrocentrale cu acumulare prin pompare pentru a demonstra că acest tip de producție și stocare de energie nu este rentabil. Punerea în funcțiune a celor cinci hidrocentrale de pe Olt, cu o capacitate totală de 200 MW, a fost anunțată de către Ministrul Energiei, un semnal important pentru poziția departamentului privind proiectul de la Tarnița, pentru care aceste testări vor fi veritabile experimente tehnice și contabile.

„Avem cinci hidrocentrale totalizând 200 de MW, construite de mult şi retehnologizate cu 400 milioane de euro, le pornim pe toate săptămâna viitoare şi le ţinem în funcţiune o lună. Noi ştim deja că nu vor fi profitabile, avem şi costurile contabile, dar vrem să facem această demonstraţie celor ce susţin în continuare Tarniţa – Lăpuşteşti. 1 MWh produs în centralele de acumulare prin pompaj costă 211 lei şi putem să-l vindem cu doar 150 de lei. Pierdem bani. Randamentul MWh produs în astfel de hidrocentrale este de 0,6%”, au declarat surse din conducerea Hidroelectrica pentru economica.net.

„Cei ce susţin această investiţie, peste un miliard de euro în ceva ce nu e profitabil, sunt poeţi. Scuza lui Ceauşescu cu această hidrocentrală e ca el era un visător, un idealist. Cei de acum ce scuză au?”, au mai spus sursele. Deși narațiunea dominantă se îndreaptă către misiunea de echilibrare a sistemului electroenergetic pe care hidrocentrala de la Tarnița-Lăpuștești ar avea-o, cei din Hidroelectricva spun că există grupuri energetice hidro care pot face deja echilibrare.
Proiectul de la Tarniţa – Lăpuşteşti, lansat iniţial în 1979, se va întinde pe o suprafaţă de 205 hectare, iar costul construcției se ridică la circa 1,3 miliarde de euro. Durata lucrărilor este estimată la şapte ani.

Acumularea prin pompare, pe lângă faptul că este condiționat geografic și hidrologic, este consumatoare de curent prin sarcinile pe care le are de îndeplinit. Practic, apa este pompată pe timpul nopții într-un lac de acumulare aflat la deal, apoi este deversată pe timpul zilei în aval. Prin urmare, consumul de energie pentru împingere a apei la deal este consistent, iar factura va include și taxe de injecție, și taxă de cogenerare, alături de faptul că energia trebuie cumpărată de la furnizori.

2 comentarii la „Hidroelectrica vrea să demonstreze randamentul scăzut al proiectului Tarnița”

  1. Se pare ca „sursele” din conducerea Hidroelectrica sunt amatori nu energeticieni si atunci se axplica asemenea declaratii. „Salba” CHEAP a fost promovata in urma cu 12 ani de conducerea de atunci, iar realizarea tehnica a lor cam lasa de dorit din pdv al performantelor tehnice realizate faca de cele din contract. Sa analizeze solutii similare din tari cibilizate unde nimeni nu-si permite sa-si „fure caciula”. IN nici o tara din lume nu se mai fac hidro simple ci numai CHEAP-uri deoarece productia din regenerabile trebuie sa fie echilibrata si adaptata pe curba de sarcina prin aacest tip de centrale. Cine sunt partile interesate si cine trebuie sa finanteze asemenea proiecte este un alt subiect. Sa nu omoram tehnica si competenta profesionala datorita altor subiecte de alta natura!

  2. DOI ANI AU „CLOCIT”LEGEA 220 DIN 2008/2010 . UN GUVERN ANEMIC S-A BAZAT IN ENERGIE PE DILETANTI ! ACESTA ESTE MOTIVUL PENTRU CARE L-AM ACUZAT PE BOC INTR-O EMISIUNE A ADRIANEI RUSU CA : A GRESIT GUVERNAREA. SIGUR CA LASAREA REGENERABILELOR TREBUIA FACUTA NUMAI CONJUGAT CU CHEAP-URI. L-A INTREBAT CINEVA PE LIFIGIU MOTIVUL REAL AL PARASIRII POSTULUI DE SEF LA ANRE??? DAR PE PLAVETI DECRIPTAREA CHEAP?? DAR PE OLOS CE E AIA ENERGIE ???
    RAMANE DE VAZUT ACUM DACA NICOLESCU MAI POATE SA REDERESEZE CEVA CA … DREGATORII DIN MINISTER SUNT APROAPE TOTI .. ACEIASI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *