Acasă » Electricitate » Hidroelectrica intenționează să investească într-o fabrică de hidrogen verde pe Dunăre

Hidroelectrica intenționează să investească într-o fabrică de hidrogen verde pe Dunăre

27 decembrie 2021
Electricitate
Energynomics

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, vrea să construiască o unitate de producție de hidrogen verde cu capacitate de 50 MW și un parc fotovoltaic cu baterii de stocare a energiei pe insula Ostrovu Mare de pe Dunăre, situată în apropierea sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier II, scrie Profit.ro.

Ideea se află încă în stadiu incipient, Hidroelectrica sondând deocamdată piața pentru a găsi un consultant care să elaboreze studiul de fezabilitate și celelalte documentații necesare demarării proiectului.

Astfel, proiectul constă în „producerea de hidrogen verde din hidroliza apei, cu ajutorul unui hidrolizor având capacitate instalată de 50 MW, utilizând ca resurse apa din Dunăre și energia regenerabilă produsă în parcul fotovoltaic dedicat”, se arată într-un document al companiei.

Potrivit sursei citate, studiul de fezabilitate va trebui să analizeze și dacă este posibilă racordarea dedicată/exclusivă a unității de producere a hidrogenului la hidrocentrala Porțile de Fier II, ca variantă de back-up la parcul fotovoltaic, precum și care ar fi puterea instalată optimă a centralei solare.

Hidroelectrica vrea să înceapă să producă hidrogen verde ultra high-purity la Ostrovu Mare în Mehedinți în 2026, țintind un randament al procesului de 75%, un regim de funcționare a hidrolizorului cu încărcare de minim 10% și o producție de cel puțin 7.500 tone pe an, la un tarif de vânzare de cel mult 4 euro/kilogram.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *