Acasă » Electricitate » Distribuţie » Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă

26 februarie 2014
Distribuţie
Gabriel Avăcăriței

Hidrolectrica a reintrat în insolvenţă după ce mai mulţi traderi de energie au câştigat la Curtea de Apel Bucureşti recursurile formulate împotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaşte creanţele, potrivit unor surse apropiate companiei, citate de Mediafax.

Informația a fost confirmată, la Digi24 TV, de către Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA.

„Hidroelectrica s-a întors în insolvență în urma unei pronunțări de către Curtea de Apel București a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunțare fusese amânată”, a explicat Remus Vulpescu.

Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy Holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012.

Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, declarase recent că la Curtea de Apel Bucureşti vor fi analizate recursurile formulate de 11 traderi, două sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei.

Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012.

Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy Holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012.

Listarea iese din discuție

Hidroelectrica urma să fie listată la bursă în luna iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. „Reintrarea în insolvență înseamnă că listarea pe bursele de la București și Londra în cursul anului 2014 nu mai poate fi luată în discuție, cel puțin nu în calendarul inițial convenit cu Fondul Monetar Internațional și cu marii investitori străini”, a mai spus Vulpescu.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind lipsa de lichidități. Printe cauzele identificate de administratorul judiciar au fost enumerate anul hidrologic foarte prost din 2011, vânzarea de electricitate către piața reglementată la prețuri sub cost, vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu traderi de energie. În fine, analiza administratorului Euro Insol a invocat și managementul defectuos, care s-a concretizat – vrem de mai mulți ani – în personal excesiv, bugete de salarizare supradimensionate și contracte păguboase de servicii și achiziții.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producție din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

3 comentarii la „Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă”

  1. Gaby, chiar nimeni nu comenteaza aici ? Sau ascunzi comentariile ??
    Borza ne-a luat de prosti si a reusit !!! Vulpescu a declarant la Bruxelles ca la 130lei/mwh HIDROEL. e rentabila si vinde in beneficiu . In concluzie toate contractele suspendate de Borza , azi inca nejudecate , au sanse mari sa aduca mari pierderi finaciare HIDROEL. suspendarea facuta de Borza fiind gresit conceputa. Contractele puteau fi suspendate prin clauzele din continut . Borza a preferat spectacolul. ACUM CRED CA VA URMA DECONTAREA. Pana acum s-au judecat numai mizilicurile privind procedurile Alea le-a castigat Borza , s-a laudat si ne-a prostit inchizand insolventa cu procese pe rol. Din elementele grave incepem sa aflam acum. Deci DUPA PLECAREA LUI BORZA CU CELE DOUA MIL. EURO PRIMA, PIERDEREA PROCESELOR VA FI VINA CELOR CARE AU RAMAS SI NU SE PRICEP. .. CLAR ???
    Declaratia de mai sus a lui Vulpescu apare in jurnalul european Nr C268/21 in Cat timp o sa inghitim diversiunea cu „baietii destepti” o sa tot fim jefuiti angro. Ne lipseste judecata. Nimeni nu se intreaba cum a fost posibil ca niste contracte secrete sa fie atat de asemanatoare incat ministrii economiei au cazut pe spate IN TOATE CAZURILE. !!! Cu un efort minim de gandire o sa intelegeti ca „baietii destepti” sunt cei care semneaza contractele in partea cealalta, adica a Hidroelectricii . Ori daca gandim asa o sa se lumineze totul . O sa explic asta pe posturile de TV.in zilele urmatore. Nu mai „plasati ” publicului ipoteze false. 05.09.2012

    1. Stimate domnule Popescu, as fi cel mai neinspirat administator de site sa postez exact comentariul care ma acuza de rele practici!
      Publicam toate comentariile, mai putin cele injurioase si care, in mod repetat, acuza fara probe. Inca nu am avut asemenea situatii!

      Altfel, rezonez cu indignarea dumneavoastra!

      Sunt convins ca multi au aceleasi intrebari si am convingerea ca vor veni si raspunsuri, din partea institutiilor.

      Din pacate, sunt la fel de convins ca piederile – financare si de reputatie – sunt irecuperabile.

      Multumesc pentru mesaj si va incurajez sa ne mai scrieti!

      1. SALUT , STIMATE REALIZATOR , CU CARE COLABOREZ DE F F MULT TIMP.
        Sunt optimist . Am avut doua runde de convorbiri cu Emil Calota constatand impreuna ca metastazele cancerului din pietele de energie blocheaza relansarea economica a Ro. In consecinta intreegul program al lui Ponta trebuie modificat prin inlocuirea sintagmei „daca economia va permite „cu sintagma „daca vom elimina aberatiile din pietele de energie” . Daca Ponta „prinde ” smecheria asta … ramne in politica .. daca nu NU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *