Acasă » Electricitate » Guvernul va permite decuplarea restanțierilor de la rețelele de gaze și electricitate

Guvernul va permite decuplarea restanțierilor de la rețelele de gaze și electricitate

20 iulie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Guvernul pregătește abrogarea, prin ordonanță de urgență, a prevederii legale introduse anul trecut ca urmare a pandemiei COVID-19, prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, după ce industria de profil s-a plâns că măsura a dus la acumularea de restanțe la plata facturilor de consum în valoare de aproape un sfert de miliard de lei, conform Profit.ro.

Abrogarea vine într-o perioadă de creșteri galopante ale cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro, care afectează deja semnificativ prețurile achitate de către clienții finali industriali și care încep să fie resimțite pe facturi și de către cei casnici. Numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor sau deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.

Astfel, proiectul de OUG prevede că interdicția deconectării sau debranșării clienților finali de energie și gaze este eliminată de la data intrării în vigoare a ordonanței, însă rău-platnicilor cu datorii restante pe facturi acumulate în perioada stării de alertă nu li se vor putea tăia curentul și gazele decât după 90 de zile de la respectiva intrare în vigoare.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *