Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Guvernul amână creșterea prețului gazului pentru gospodării

Guvernul amână creșterea prețului gazului pentru gospodării

29 august 2014
Consumatori
energynomics

Statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazelor naturale pentru populație până la rezolvarea unui diferend cu Comisia Europeană, astfel că scumpirea programată pentru 1 octombrie 2014 nu va mai avea loc, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie citat de Agerpres.

O delegație guvernamentală condusă de ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a avut consultări, la Bruxelles, cu reprezentanții Comisiei Europene (Direcția Generală Energie) în legătură cu aspecte naționale și regionale din domeniul gazelor naturale.

„Există însă și o divergență majoră cu Direcția Generală Întreprinderi (DG Enterprise) a Comisiei Europene, referitoare la o presupusă interdicție privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcției Generale Energie în soluționarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat.

Am informat că, până la soluționarea acestei situații, statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populație. În consecință, intenționăm să nu punem în aplicare creșterea prețului la gazul domestic agreată de Guvernul Boc cu Comisia Europeană pentru data de 1 octombrie”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, citat în comunicat.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața FMI și a Comisiei Europene, gazele pentru populație ar fi trebuit să se scumpească cu 3% la 1 octombrie 2014.

Totodată, discuțiile de luni de la Bruxelles au mai vizat situația Rusia-Ucraina, interconectarea României cu statele din vecinătate, potențialul resurselor din Marea Neagră, abordarea Comisiei Europene în privința gazelor de șist, precum și procedura de infringement a Comisiei Europene în privința exporturilor de gaze naturale.

„Consultările au fost bune și pe viitor am vrea să le organizăm mai des. Directorul General al Direcției Generale Energie, domnul Dominique Ristori, este o persoană foarte profesionistă și serioasă. Avem multe puncte de vedere și abordări comune cu oficialii Comisiei Europene”, a mai precizat Nicolescu, în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *