Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Guvernul a supraestimat încasările din impozitarea veniturilor suplimentare

Guvernul a supraestimat încasările din impozitarea veniturilor suplimentare

31 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Guvernul a încasat doar 25-30% din veniturile estimate la început de an să fie atrase de la companii cu venituri suplimentare prin liberalizarea preţului la gaze, dar speră să obţină sume mai mari pe final de an, când consumul este mai mare comparativ cu perioada de vară, afirmă ministrul Finanţelor
„La începutul anului s-a făcut o estimare de încasări din veniturile companiilor energetice de 230 milioane lei, dar veniturile nu s-au realizat decât undeva la 25-30%”, a spus ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Suprataxă de 60%

La începutul acestui an, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.
Taxa reprezintă 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din aceste venituri suplimentare.
Conform cifrelor prezentate atunci, Guvernul estima pentru acest an încasări suplimentare de 273,5 milioane lei din taxa pe aceste venituri, încasări care să crească anul viitor la 1,1 miliarde lei.

Consum mai mic cu 8%

Petrom anunța în luna august că pe piaţa gazelor consumul estimat a fost mai mic cu 8% în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. Mariana Gheorghe, director general al companiei afirma atunci că Petrom a plătit în 2013 70 de milioane de lei în contul taxării suplimentare intrate în vigoare în februarie, respectiv taxa de 60% din veniturile suplimentare rezultate la liberalizarea preţului gazelor din producţia internă şi taxa de 0,5% pe extracţia de ţiţei.
Cifele nu se potrivesc cu cele anunțate de ministrul Finanțelor, în condițiile în care din partea celuilalt mare producător de gaze – Romgaz – statul ar fi trebuit să încaseze o sumă de minim 50 de milioane de lei, ceea ce ar duce veniturile pe primele șase luni la aproape 50% din prognoze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *