Acasă » Termo » Guvernul a aprobat noi subvenții de 82 mil. euro pentru proiecte în cogenerare

Guvernul a aprobat noi subvenții de 82 mil. euro pentru proiecte în cogenerare

10 februarie 2022
Cogenerare
Energynomics

Guvernul a aprobat, joi, două scheme de ajutor de stat care vizează proiecte în cogenerare, biomasă, biogaz și geotermal, a anunțat Executivul. Proiectele însumează 82 de milioane de euro, iar potenţialii beneficiari sunt întreprinderile producătoare de energie şi unităţile administrativ-teritoriale sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalaţii energetice, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Potrivit sursei citate, bugetul estimat al schemei de ajutor de stat pentru susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi de eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, respectiv biomasa, biogazul, geotermalul este de 21 milioane de euro, iar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă, de aproximativ 61 de milioane de euro.

„Cele două scheme de ajutor de stat se aplică până la 31 decembrie 2023, iar sumele se alocă din fonduri europene nerambursabile asigurate din Fondul European de Dezvoltare Regională în proporţie de 85% şi fonduri de cofinanţare publică asigurate de la bugetul de stat – 15%”, precizează Guvernul într-un comunicat.

„Guvernul a aprobat astăzi acte normative care vor pune în practică elemente de susţinere a economiei. În acest sens, potrivit hotărârii de guvern de astăzi, sunt aprobate două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei, în sensul continuării lor, până la finalul anului 2023. Sunt scheme de ajutor finanţate din fonduri naţionale şi europene. Ele vizează, pe de-o parte, susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, precum biomasa, biogazul, geotermalul”, a spus Cărbunaru, după şedinţa de guvern.

El a menţionat că Guvernul a aprobat şi un memorandum prin care se fac „paşi concreţi” pentru a prelungi schemele de ajutor pentru marii consumatori de energie.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.