Acasă » Electricitate » Dărăban, ACUE: Plafonarea facturilor încalcă directivele europene, obligă furnizorii să înregistreze pierderi

Dărăban, ACUE: Plafonarea facturilor încalcă directivele europene, obligă furnizorii să înregistreze pierderi

10 februarie 2022
Consumatori
energynomics

Nivelurile la care au fost stabilite plafoanele de preţ pentru energie şi gaze încalcă atât directivele europene, cât şi Constituţia României, întrucât îi obligă pe furnizori să înregistreze pierderi, a afirmat, joi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

„O lege trebuie să asigure o sinteză corectă a tuturor reglementărilor în vigoare, adică trebuie să fim siguri că legea respectă alte legi. În momentul de faţă, cadrul de reglementare şi plafonare încalcă atât o directivă europeană, cât şi o lege în vigoare. Aceasta deoarece, prin modul cum sunt stabilite plafoanele, şi se poate dovedi cu calcule exacte, furnizorul înregistrează o pierdere. Pe mine mă obligă să prestez un serviciu public, pentru care înregistrez o pierdere, ceea ce este neconstituţional, în primul rând”, a afirmat Dărăban, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, revenirea la piaţa reglementată nu este o soluţie, întrucât în final tot consumatorii vor fi cei care vor plăti costurile în plus.

„Ca să iei o decizie corectă pentru consumator, trebuie să pleci de la realităţi. Auzim în ultima vreme vorbindu-se despre revenirea la piaţa reglementată. Piaţa nu mai este reglementată pentru agenţii economici din 2014. S-a adoptat un calendar de liberalizare, din 2013 şi, după mai multe modificări de termene, 1 ianuarie 2021 a fost data la care s-a încheiat procesul de liberalizare, nu data la care s-a liberalizat piaţa. Revenirea la piaţa reglementată nu este o soluţie, pentru că cineva va înregistra un cost. Unde se duce acel cost? Tot spre consumator se va duce. Ca să luăm deciziile corecte trebuie să acceptăm cum funcţionează piaţa, să nu ne mai bazăm pe percepţii, pe ce credem, trebuie să înţelegem foarte clar ce se poate întâmpla dacă revenim la piaţa reglementată”, a completat reprezentanta ACUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *