Acasă » Electricitate » Guvernul a adoptat actul normativ pentru avansarea proiectului construcției noilor unități de la Cernavodă

Guvernul a adoptat actul normativ pentru avansarea proiectului construcției noilor unități de la Cernavodă

20 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Guvernul a adoptat luni, la propunerea Ministerului Energiei, proiectul de Lege privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Națională Nuclearelectrica pentru proiectul privind Unitățile 3 şi 4 CNE Cernavodă, informează ministerul printr-un comunicat.

„Este o lege foarte importantă, care sper că va fi adoptată cât mai repede de colegii mei din Parlament, pentru a putea avansa cu proiectul noilor unități de la Cernavodă. Da, România va deveni independentă energetic şi, totodată, ne vom asigura securitatea energetică şi atingerea Ţintelor de decarbonare cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Prin proiectul de act normativ se supune Parlamentului aprobarea semnării Acordului de Sprijin între statul român şi Nuclearelectrica în legătură cu proiectul privind Unitățile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Astfel, Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030, iar Unitatea 4, în 2031.

Prin realizarea proiectului, esențial pentru securitatea şi independența energetică a României, va fi dublată contribuția energiei nucleare în sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear, se va dezvolta lanțul de furnizori, va fi facilitat accesul la împrumuturi şi sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare a Proiectului Unităților 3 şi 4 CNE Cernavodă, precum şi la bugetul de stat, ca urmare a investițiilor şi înființării de noi întreprinderi în activități de cercetare şi inovare în regiune.

De asemenea, prin realizarea acestor investiții, se va asigura accesul la energie electrică şi termică a consumatorilor, protecția consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice. Proiectul va contribui la asigurarea unei piețe energetice competitive, va creşte calitatea învățământului în domeniul energiei şi va continua formarea resursei umane bine pregătite în domeniul nuclear.

Statul român, prin Ministerul Finanțelor, va realiza demersurile necesare pentru finanțarea construcției celor două reactoare, inclusiv prin, dar nelimitat la acordarea de garanții de stat finanțatorilor proiectului.

„Ministerul Energiei este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ‘Contracte pentru Diferență’ (CfD) şi, totodată, fiind responsabil pentru operaționalizarea Fondului de Modernizare, susține includerea energiei nucleare în programele cheie de investiții şi asigură suportul necesar pentru utilizarea Fondului de Modernizare în vederea dezvoltării, construcției şi punerii în funcțiune a Proiectului Unitățile 3 şi 4 CNE Cernavodă. De asemenea, Agenția Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive este responsabilă pentru finalizarea şi operaționalizarea, până în anul 2030, a Depozitului Final de Deşeuri Slab şi Mediu Active, respectiv finalizarea şi operaționalizarea, până în anul 2050, a Depozitului geologic pentru deşeurile înalt radioactive”, se menționează în comunicat.

Un comentariu la „Guvernul a adoptat actul normativ pentru avansarea proiectului construcției noilor unități de la Cernavodă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *