Acasă » Electricitate » Nuclear » Iranul anunță începerea construcției unui nou reactor nuclear

Iranul anunță începerea construcției unui nou reactor nuclear

6 februarie 2024
Electricitate
energynomics

Autoritățile iraniene au anunțat începutul lucrărilor de construcție la un nou reactor nuclear de cercetare la Ispahan, în centrul Iranului, la câteva zile după ce au prezentat proiectul unei centrale nucleare în sudul țării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Astăzi s-a început turnarea betonului pentru fundația reactorului la situl Ispahan”, a declarat Mohammad Eslami, şeful Organizației iraniene a energiei atomice (OIEA), citat luni de agenția de presă oficială Irna.

Centrul de cercetare nucleară de la Ispahan are deja trei reactoare. Noul reactor de cercetare de 10 megawați va servi drept sursă puternică de neutroni destinată în special testelor cu combustibili şi materiale nucleare, precum şi producției de radioizotopi industriali şi radiofarmaceutici, potrivit agenției Irna.

Iranul este vizat de sancțiuni economice severe impuse de SUA lui Donald Trump, care s-au retras unilateral în 2018 din acordul nuclear internațional încheiat cu trei ani în urmă şi care prevedea limitări ale programului nuclear iranian.

Drept ripostă, Teheranul a început să încalce angajamentele dictate de pactul aşa-numit JCPOA, dar apoi a încetinit în cursul anului trecut ritmul de producție a uraniului îmbogățit la 60%, în contextul în care se reluaseră discuțiile informale cu SUA. Însă Iranul a accelerat din nou ritmul de producție la sfârşitul lui 2023.

Teheranul a afirmat tot timpul că activitățile sale nucleare sunt paşnice şi a negat că vrea să fabrice o bombă atomică.

Iranul a restrâns “de o manieră fără precedent” cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care este ca “luată ostatică”, acuza în ianuarie directorul său general Rafael Grossi.

Joi, şeful OIEA a anunțat construcția unui complex de centrale nucleare la Sirik, în strâmtoarea Ormuz, format din patru centrale individuale de o capacitate de producție combinată de 5.000 de megawați.

“Trebuie să atingem o capacitate de producție de 20.000 de megawați de energie nucleară în țară” până în 2041, a declarat Eslami cu prilejul unei vizite în regiune alături de preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Numai cinci țări din lume depăşesc această capacitate, respectiv SUA, Franța, China, Rusia şi Coreea de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *